Olie van de maand augustus: Roomse Kamille

Olie van de maand augustus: Roomse Kamille

Synoniem, botanisch: Anthemis nobilis of Chamaemelum nobile
Familie: Asteraceae
Gebruikte delen: Bloemen
Verkregen door: Traditionele waterdampdistillatie (stoom)
Voornaamste bestanddelen: Isobutylangelaat, isobutylisobutyraat, isamylmethacrylaat, isoamylangelaat
Aroma omschrijving: zoet, bloemige maar subtiel
Blend goed met: lavendel, ylang ylang, patchouli, scharlei en citrusoliën zoals bergamot

 

Roomse Kamille essentiële olie, ook wel bekend als Romeinse Kamille EO, staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Het heeft een zoete, bloemige geur die helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van innerlijke rust. Deze kostbare olie wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn therapeutische voordelen voor zowel lichaam als geest. Ontdek hieronder de rustgevende kracht van Roomse Kamille en laat je onderdompelen in een wereld van sereniteit en balans.

 

BODY

Therapeutische eigenschappen van Anthemis nobilis en haar toepassingen

Rustgevend op het centrale zenuwstelsel,
Leidt anesthesie in, Pijnstillend,
Remt zenuwpijn, Krampwerend
Angst - Zenuwachtigheid - Slapeloosheid - Rusteloosheid - Hyperactiviteit -
Zenuwshock - Kwaadheid - Zorgen
Lichamelijke klachten door stress : Astma en Kortademigheid/
Maagdarmkrampen, Hik, Maagzuur, Prikkelbare darm, Luchtslikken,
Winderigheid/Menstruatiepijn/Eczeem en Psoriasis/Pijnen
Hoofdpijn - Zenuwpijnen - Zenuwontsteking
Spasmofilie - Hoge bloeddruk - Oorsuizingen
Voorbereiding op chirurgische ingrepen en op zwangerschap
Ontstekingswerend, Maagversterkend,
Spijsverteringsstimulerend,
Krampwerend, Windverdrijvend,
Galdrijvend, Ondersteunt de lever
Maag- en duodenumzweren - Maagwandontsteking -
Slechte spijsvertering - Eetlustgebrek - Kolieken - Misselijkheid - Braken -
Winderigheid - Gebrekkige lever- en galfunctie - Galstenen
Kinkhoest - Spierkrampen - Tandvleesontsteking - Blaasontsteking
Ontstekingswerend, Huidherstellend,
Anti-allergisch, Bacteriedodend,
Ontsmettend
Jeukende huidaandoeningen - Huidontsteking - Huidallergieën - Couperose -
Eczeem - Acne - Besmette wonden - Snijwonden - Zweren - Psoriasis
Insectenbeten - Herpes/Gordelroos/Windpokken - Aderwandontsteking
Antiparasitair Darmparasieten (Oxyuren, Giardia lamblia, Taenia, Ankylostoma)
Bron: Ladrôme

Receptjes:

Verstuiven

 Ontspannend, kalmerend en harmoniserend in geval van stress, angst, emotionele shock of slaapstoornissen: half uurtje verstuiven voor het slapengaan.

(Kids +6mnd – 2.5jr: 1druppel verstuiven, Roomse Kamille is een sedatieve olie en kan hen zwaar bevallen).

Inhaler

Keep Calm inhaler: 5 druppels Roomse Kamille, 3 druppels Echte Lavendel, 1 druppels Vetiver. Druppel deze oliën op het viltje, klik toe en inhaleer rechtstreeks wanneer het nodig is in stressvolle tijden. Als je rustig bent, is je bloeddruk meer in balans. (Ook last van hoofdpijn? Vervang Vetiver door Marjolein).

Massage

In geval van stress, angst, slapeloosheid of emotionele shock. Doe een beetje PO in je handpalm en druppel daar 2 à 3 dr essentiële olie van Roomse Kamille in. Masseer de zonnevlecht en wervelkolom.

Om gevoelige of ontstoken huid te verzachten en sneller te genezen/ Verlicht pijnlijke spieren en gewrichten, zenuwontsteking of -pijn: verdun 3 à 5 dr e.o. in wat neutrale olie. De gevoelige zones mee inmasseren of aanbrengen via vochtig warm kompres.

Verdunde Roomse Kamille is geweldig om aan te brengen op pijnlijke, gebarsten tepels.

Licht uit: Wrijf 1-2 druppels Roomse Kamille op het voorhoofd, oren, grote tenen en inhaleer voor het slapengaan voor een diepe nachtrust.

Ter ondersteuning van de luchtwegen: Breng 1-2 druppels Roomse Kamille aan op het borstbeen, de slapen, de polsen en de rug om te ontspannen en de luchtwegen te openen. Dit is geweldig om angstige gevoelens te verlichten (en bij allergieën).

Bad

After workout badje: 1 kopje Epsomzout, 3 druppels Roomse Kamille, 2 druppels Marjolein, 3 druppels Echte Lavendel, 1 druppel Strobloem; voeg de oliën toe aan het Epsomzout en voeg vervolgens toe aan een warm bad en geniet na van je work out.

Kalmerend bad voor het slapengaan: 3 druppels Roomse Kamille, 3 druppels Marjolein, 2 druppels Ylang Ylang, ½ kopje Epsomzout (of een mix met Himalaya zout). Meng de oliën in het ½ kopje zout en voeg toe aan een warm bad en enjoy!

Om te ontspannen bij stress, angst of slaapstoornissen / Om droge, gevoelige of ontstoken huid te verzachten en sneller te genezen / Ter verzachting van gevoelige spieren en gewrichten, zenuwontsteking of -pijn: verdun 5 à 10 dr Roomse Kamille essentiële olie in een emulgator (badzout of -olie) en voeg aan het badwater toe.


MIND

Roomse Kamille is de olie van Spiritueel Doel. Volgens Emotions & Essential Oils zijn de negatieve emoties die Roomse Kamille olie kan helpen verschuiven onder andere: doelloosheid, ontmoediging, eentonigheid, frustratie, onrust.

De positieve eigenschappen die we kunnen omarmen zijn onder andere: doelgerichtheid, geleid, vredig, vervuld, ontspannen, spiritueel verbonden.

Diffuser Blend voor het ‘loslaten van verdriet’:  15 dr Roomse Kamille, 25 dr Bergamot, 6 dr Cipres, 5 dr Marjolein; meng deze blend in een 10ml flesje  en voeg vervolgens 4-6 druppels toe aan de diffuser en let it all go… Of maak een inhalertje in moeilijke tijden met 9 druppels in totaal.

 
SPIRIT

Wanneer we ons depressief of verdrietig voelen, kan het een teken zijn dat we onszelf even opnieuw moeten afstemmen. Opnieuw afstemmen betekent dat we helderheid moeten krijgen over ons levensdoel. Je hoeft niet alles te weten, je hoeft alleen maar te weten welke richting je NU, vandaag moet volgen. Ruik aan Roomse Kamille olie om je te helpen je leven rustig en helder te heroverwegen. Deze olie ondersteund je bij het ontdekken en beleven van je ware levensdoel. Gebruik ze bewust bij je affirmaties en ze zal je helpen bij het vinden van je bestemming en dat doel. Ze zorgt ervoor dat je rustiger wordt in je handelen, doordat je gelooft en berust op het feit dat ‘the universe’, ons universum achter je staat. Daardoor kan je jezelf meer overgeven aan deze niet plaatsgebonden kracht en minder vanuit dat ego gaan handelen. Het geeft vertrouwen, vertrouwen dat je hier niet voor niks bent. Je hebt een doel of missie, zoals elk van ons unieke zieltjes.

QOTD: Wanneer het ego sterft, ontwaakt de ziel. - Gandhi

(Boekentip: Synchroniciteit - de boodschap en mogelijkheden van toeval van Deepak Chopra, SUPER interessant. Dit staat los van deze prachtige essentiële olie.)

Die innerlijke vrede zal terugkeren naar je hart en je helpen door alle uitdagingen te gaan die je momenteel ervaart. Roomse Kamille helpt je om je tegenslagen te zien voor wat ze zijn: groeimogelijkheden. Met spirituele helderheid kunnen we ons pad blijven volgen.

Ruik aan Romeinse Kamille en zeg: ‘Ik sta mezelf toe om vertrouwen te hebben in mijn eigen spirituele pad.’

Roomse Kamille helpt ons bij het loslaten van valse overtuigingen en angsten dat als we doen wat we leuk vinden, we het ons gaan beklagen of 'oh nee wat gaat iedereen daarvan denken?!'. Het geeft ons het vertrouwen om f* de maatschappij te zeggen, te doen wat we graag doen en ware vervulling en succes te ervaren. Het gezegde luidt: “Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken.”

 

Peace out.

 

Liefs,

Lisa

 

Terug naar blog