Olie van de maand mei: Echte lavendel

Olie van de maand mei: Echte lavendel

Synoniem, botanisch: Lavandula angustifolia

Familie: Maliaceae

Gebruikte delen: bloeiende top

Verkregen door: Traditionele waterdampdistillatie (stoom)

Voornaamste bestanddelen: linalylacetaat, linalool, cis-β ocimeen

Echte echte lavendel essentiële olie is een van de meest populaire en veelzijdige oliën in de aromatherapie. Het is een geweldige aanvulling op uw aromatherapie-kit vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen en brede toepassingsmogelijkheden. Eigenlijk mag ze gewoon niet ontbreken in onze woonkamers (en vakantiekits!). Ze heeft een bloemige, kruidige geur die kalmerend en ontspannend is. De olie heeft ook een zoete, kruidige smaak. Echte lavendel mag intern gebruikt worden naast het gebruikelijke topisch en aromatisch gebruik. Je kan dit typische Provence aroma verstuiven, toevoegen aan badwater en/of aan massage oliën.

 

Hier zijn de 4 belangrijkste gebieden voor Echte lavendel:

Huid – bevorderen van gezonde huid

Gevoelens - vermindert angstige gevoelens, stress

Relax - helpt gevoelens van spanning te verlichten de geest, spieren, helpt bij slapeloosheid

Stemming - kalmerend ontspannend aroma

 

Therapeutische eigenschappen (LaDrôme):

  • Zenuwsterkend, harmoniserend, kalmerend, rustgevend, antidepressief, stimulerend: zenuwachtigheid, slapeloosheid, vermoeidheid door stress, spanningshoofdpijn/migraine, angst/depressiviteit/kwaadheid/humeurwisselingen, …
  • Krampwerend, spierontspannend, pijnstillend, ondersteunt het hart: spier- en gewrichtspijnen, verstuikingen, …
  • Ontstekingswerend, ontsmet en zuivert de huid, huidherstellend, antimicrobieel, regenereert de cellen: wonden, brandwonden/zonnesteek, netelroos, insectenbeten, eczeem, tandvleesontsteking, …

 

Toepassingen:

Massage om te ontspannen en sereen voor de dag te komen (bij angst, slapeloosheid of stress): handje PO + 5 à 15 dr EO en daarmee de zonnevlecht, voetzolen en wervelkolom masseren.

Je kan ook echte lavendel verstuiven voor een ontspannen en serene sfeer te creëren en/of de omgevingslucht te ontsmetten (half uur verstuiven in ruimte of voor het slapen gaan).

Massage bij lichte brandwonden, zonnebrand, snijwondjes, eczema of insectenbeten: 50 à 60 dr EO verdunnen in 10 ml Sint Janskruid olie (PO) en masseer dit lokaal in of aanbrengen via warm, vochtig kompres.

Massage in geval van spierkrampen, -contracturen, spier en – gewrichtspijnen: handje PO + 5 à 15 dr EO en lokaal inmasseren.

Je kan ook 10 à 15 dr toevoegen aan je badwater, met wat PO/badzout/andere emulgator, om een geïrriteerde huid te verzachten en te ontsmetten en/of om ontspannen en sereen voor de dag te komen.

Om dezelfde reden mag je Echte lavendel EO ook innemen, het zal ondersteunen bij gevoelens van angst, stress en slapeloosheid. 1 à 2 dr op een neutraal tablet of lepeltje honing 2 à 3 x/dag. Ook lekker in desserts!

 

BODY

Echte lavendel ontspant en beschermt de hersenen en het lichaam.

Voor het slapen gaan: druppel een paar druppels Echte lavendel op je kussen of rol op je voeten voor het slapen gaan voor een meer rustgevende slaap. Of verstuif voor het slapengaan in de slaapkamer. (Deze zit ook in de Serenity blend, echt een zalig geurende mix perfect om ’s avonds te verstuiven om te kunnen genieten van haar rustgevende eigenschappen)

Luchtverfrissing: Voeg enkele druppels toe aan een sprayfles met water en emulgator om de lucht, kasten, matras, auto, …  te reinigen en te verfrissen.

Kalmeer zenuwen: Inwendig innemen of aromatisch toepassen om angstige gevoelens te verminderen en kalmte te bevorderen.

Spraakondersteuning: Wrijf Echte lavendel op de buitenkant van de keel ter ondersteuning van heldere zelfverzekerde spraak. Het is te gebruiken voor kinderen die leren spreken of moeite hebben met zichzelf te uiten. Het is ook een topper voor mensen die zich voorbereiden om in het openbaar te spreken (#plankenkoorts).

Hoofdpijn en spanning: meng 1 druppel Echte lavendel, Wierook en Pepermunt met wat basisolie en wrijf op de slapen.

Spanning en uitputting verlichten: meng 2 dr Echte lavendel + 5 dr scharlei + 3 dr cipres met 1 kl (koffielepel) basisolie. Breng aan op de schouders en de basis van de nek.

 

MIND

Echte lavendel is de olie van communicatie en kalmte.  Ze is kalmerend voor de geest, stelt de hersenen in staat woorden in gevoelens om te zetten en helpt je vervolgens gedachten en gevoelens effectief en duidelijk over te brengen.  Ze stelt onzekerheden en angsten gerust. Shift van een geblokkeerde communicatie, angst voor afwijzing, zich ongezien of ongehoord voelen, ingesnoerd, spanning, emotionele oneerlijkheid, verstoppen, angst voor zelfonthulling, onzekerheid naar open communicatie, kalmte, emotionele eerlijkheid, zelfbewustheid en meer gemoedsrust.

Intolerante en ongeduldige gevoelens verlichten: 3 dr echte lavendel + 4 dr bergamot + 2 dr pepermunt in een 10 ml roller en toepassen in de verwachting dat je je anders gaat voelen (koppel hier een affirmatie aan).

Pijn en bittere gevoelens verlichten: 3 dr echte lavendel + 3 dr damascener roos + 3 dr strobloem in een 10 ml roller en aanbrengen op de lever.

Verlicht angstige wanhoop: 5 dr echte lavendel + 3 dr damascener roos in een 10 ml roller en breng aan op de keel en achterkant van de nek met de verwachting dat alles beter wordt.

Nerveuze en geagiteerde gevoelens verlichten: 3 dr echte lavendel + 2 dr zoete sinaas + 1 dr bergamot in een 10 ml roller en aanbrengen op de onderarmen met de verwachting dat je rust en hernieuwde energie voelt.

 

GEEST

Om blijvend van iets te genezen, moeten we vanuit de “root”, basis, wortel genezen. De “root” gaat altijd over het genezen van de geest/spirit. Om de geest te genezen, moeten we duidelijk maken wat we geloven en ervoor zorgen dat dit goede en positieve overtuigingen zijn.

Remember: wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg.

Bij het maken van een keuze (gedrag) is dat wat je denkt en wat je voelt dus bepalend.

Geblokkeerde communicatie: om te genezen van geblokkeerde communicatie moet je geloven dat je vrij en ongeremd bent. We zijn ons misschien niet bewust van deze zelfopgelegde beperking, omdat het kan gaan om overgeërfde overtuigingen en denkpatronen. Hoe je weet dat je ze hebt is door de gevoelens, acties en resultaten te observeren. Bijvoorbeeld: als je gierig bent opgevoed zal je zelf ook twee keer nadenken voor je iets uitgeeft maar moet dit zo lopen voor jou? Jij hoeft niet elke euro in twee te bijten zoals je mama of papa deed. Sta hier eens bij stil. Als we onze overtuigingen veranderen, zullen onze gevoelens ook veranderen.

Train je geest, hart en ziel om te denken en te geloven dat je genoeg bent. Wees dankbaar. Je bent goed genoeg zoals je bent. Vergeet niet dat je nog niet aan het einde van je reis bent, dus geef jezelf de ruimte en tijd dat je nodig hebt. Ruik en wrijf Echte lavendel over je hart en zeg: "Ik hou van mezelf en accepteer mezelf volledig."

Wanneer je van jezelf houdt en jezelf respecteert, zul je merken dat anderen ook van jou houden en je respecteren.  In de kern ben je net als iedereen.  Je hoeft het niet altijd voor elkaar te hebben. Je mag het verknoeien. Natuurlijke gevolgen van niet ideale keuzes zijn al pijnlijk genoeg zonder dat we daar ontmoediging en zelfhaat aan toevoegen als verdere straf. Cut yourself some slack. Ruik aan echte lavendel en zeg: " k ben altijd geduldig en aardig voor mezelf."

Je ongezien of ongehoord voelen: Vind je dat mensen je niet eens opmerken of je over het hoofd hebben gezien en voel je je ongezien of ongehoord? Zo ja, gebruik dan Echte lavendel als je een sterkere eigenwaarde wilt ontwikkelen.  Je bent net zo belangrijk als ieder ander, geloof dit ook echt. Wat we geloven zal zich manifesteren. Ruik echte lavendel en zeg deze affirmatie: "Ik heb mezelf volledig lief en accepteer mezelf."

Beperkt en gespannen voelen: Om te genezen van een beklemd en gespannen gevoel, moet je geloven dat je vrij en krachtig bent. Een manier om dat te doen is om de macht terug te nemen en volledig eigenaar te zijn van je macht om te kiezen. We hebben allemaal een immense kracht in ons die we kunnen gebruiken. Er is ons niet goed geleerd hoe we onze kracht kunnen gebruiken.  In feite is ons het tegenovergestelde geleerd. De maatschappij en de media leren ons vaak de schuld te geven, te rechtvaardigen en een slachtofferrol te spelen.

Als mensen kiezen we vaak voor de gemakkelijkste directe keuze, namelijk negativiteit. Zie in plaats daarvan je uitdagingen als kansen om te groeien. Als je jezelf toestaat te groeien, zullen soortgelijke problemen zich niet meer herhalen. Ruik Echte lavendel en zeg: "Ik ben ontspannen, krachtig en vrij om te kiezen."

 

Besluit

De belangrijkste werking van echte lavendel is ontspanning en kalmering. Bij verstuiving is echte lavendel een hulpmiddel voor gezonde luchtwegen en daarnaast reinigt en verfrist het de lucht. Terwijl het ons kalmeert, rust brengt in hoofd en lichaam en ons opvrolijkt jaagt het net insecten weg. Zij houden er niet van (hah, win win). Op de huid werkt deze olie kalmerend en verzachtend, een echt wondermiddel voor spanningen en spieren.

PS: er zijn 5 soorten lavendel dus vergis je niet

  1. Echte lavendel EO (Lavandula angustifolia subsp. angustifolia, bloeiende top) =  topper voor huidwonden en stress gerelateerde aandoeningen (slaap, angst, depressie)
  2. Spijklavendel EO (Lavandula latifolia Medik. of L. Spica, bloeiende top) = topper voor brandwonden en insectenbeten
  3. Lavandin super EO (Lavandula x burnatii clone super, bloeiende top) = goed bij spierpijn
  4. Fijne lavendel BOB EO (Lavandula angustifolia P. Miller, bloeiende top) = gelijkaardig aan echte lavendel
  5. Kuiflavendel of Vlinderlavendel EO (Lavandula stoechas, bloeiende top) = toxisch, deze gebruiken we niet. 

 

Liefs, 

 

Lisa

 

 

 

 

Terug naar blog