De eerste zon, gevaarlijk?
Ons lentezonnetje, soms voelt ze al aan als een stevige zomerzon, is nog niet zo sterk als de middagzon in juli maar ze schijnt natuurlijk wel op een onvoorbereide huid… Insmeren is dus al noodzakelijk, een hoge factor is nog niet nodig maar kan nooit kwaad.
Naarmate onze huid wordt blootgesteld aan de zon, bouwt ze wel een verdedigingsmechanisme op, pigment, maar dat gebeurt niet in één, twee, drie. Pak maar enkele weken. Er zijn wel mensen die heel snel bruin worden, ook van de eerste lentezon, maar dat komt omdat zij nog een reserve hoeveelheid pigment hadden. Die kan echter vrijkomen in één keer. Lucky bastards.
Hoe bereiden we ons dan het beste voor?
Het begint allemaal bij onze voeding: kleur op je bord en een vitaminekuur.
De vitamine C en E en de vetzuren die in plantaardige olie zitten, zijn ideaal om het zelfbeschermend vermogen van de huid te versterken en ze elastisch te houden. Fruit en groenten zoals mango, wortels en tomaten staan bekend om huid beschermende voordelen door hun vele antioxidanten. Maar het is niet omdat je vandaag wortels hebt gegeten dat je niet meer moet smeren met zonnecrème want voeding beschermt niet tegen de zon.
Volgende stappen zijn ideaal om je dierbaar velletje te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen en zo vermijd je een verbrande, droge en verouderde huid.
SCRUB – PROTECT – HYDRATE – REPEAT
(en niet alleen op vacay! Voor, tijdens én na)
Stap 1: Scrubben
De beste manier om mooi bruin te worden is door enkele dagen voor de blootstelling aan de zon je huid te ontdoen van dode huidcellen - scrubben dus! Zo krijgt de opperhuid de ruimte om in alle rust melanine te produceren en uw bruine kleur langer te behouden.
Dit doe je 1x per week én het maakt ineens de verstopte poriën vrij en de huidtextuur gladder, waardoor deze een mooie glans krijgt.
Wanneer je de dode huidcellen niet goed verwijderd of nooit scrubt, kunnen de verzorgingsproducten die je aanbrengt niet goed opgenomen worden.
Stap 2: Beschermen
Eenmaal stap 1 is uitgevoerd en je bijnaaaa beach proof bent, vergeet dan niet het belangrijkste: INSMEREN TEGEN DE ZONNESTRALEN.
Men kan het niet vaak genoeg herhalen: blootstelling aan de zon is nooit neutraal en daarom is het essentieel dat u uw huid beschermt met kleding, door een zonbescherming te gebruiken met een hoge SPF en op het heetst van de dag even uit de zon te blijven. Uw huid beschermen is de beste manier om een natuurlijke, geleidelijke en langdurige bruine teint te krijgen.
De zon heeft altijd effect op je huid, zelfs als het buiten bewolkt is. Naast de UVB-stralen die vooral aanwezig zijn op een stralende dag, produceert de zon ook UVA-stralen. Deze zijn de boosdoeners en zorgen ervoor dat je huid veroudert en laten sporen achter op je huid. De schade die de zon veroorzaakt wordt pas later zichtbaar dus je huid beschermen is echt wel een must. Vanaf nu 😉
Stap 3: Hydrateren
Naast scrubben en beschermen tegen UV-stralen is het belangrijk dat je jouw huid en die van je gezin goed hydrateert, bijvoorbeeld met een (DIY) bodylotion of huidolie (ik ben pro olie omdat in een lotion ook ongewenste stoffen kunnen zitten tenzij je zelf goed je research hebt gedaan). Je gezicht verzorgen is ook heel belangrijk maar die vraagt haar eigen specifieke producten. Breng daarom nooit lichaamsproducten aan op je gezicht, maar gebruik dagelijks een dag- en nachtcrème of huidolie om je gelaat te verzorgen.
Na het zonnen is het goed om je huid te kalmeren zodat je bruin kleurtje langer behouden wordt. Dit kan aan de hand van een aftersun, aloë vera gel of plantaardige olie (PO).
De zon droogt de huid namelijk uit en maakt ze dikker en dorstig! Ze moet gehydrateerd en diep gevoed worden door producten die de huidbarrière herstellen en oververhitting na blootstelling aan de zon verzachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verkoelende pepermunt essentiële olie in combinatie met verzachtende spijklavendel. Deze laatste werkt ontsmettend, ontstekingsremmend, wondhelend en lokaal pijnstillend, dé natuurapotheekolie die eruit springt en wonderen verricht bij brandwonden, zonnebrand, steken en beten.
Hot mama’s: euh en mijn smink dan?
Wel, nadat je de huid gereinigd en verzorgd hebt kan je make up aanbrengen.
Wat make-up betreft kies je beter voor minerale producten, deze zijn beter qua huidverzorging. Sommige make-up kan verstopte poriën veroorzaken en andere negatieve gevolgen hebben voor je huid. Wat ook handig is, zijn verzorgingsproducten die SPF (Sun Protection Factor) bevatten. Zo kan ook je make-up je huid verzorgen én je huid voorbereiden op de zon. Win-win.
PS: kokosolie is een uitstekende, natuurlijke make up remover die je make up “oplost”.
Pluizige mama’s: en mijn haar?!
Niet alleen je huid, maar ook je haar heeft te lijden onder een langdurige blootstelling aan de zon daarom kan je ook je lange (of korte) lokken voorbereiden en behandelen met PO’s:
avocado – baobab – bernagie en zwarte komijn.
Avocado: Verzachtend en hydraterend voor de fijne, droge en rijpere huid; heel goed voor de hals, hielen, ellebogen; bevordert elasticiteit.
Baobab: Vochtinbrengend en verzachtend voor de droge, gevoelige en gekloofde huid; uitzonderlijke soepel makende en verzachtende eigenschappen; is goed om droge, pluizige en afbrekende haren te beschermen en te voeden.
Bernagie: Uitzonderlijk revitaliserend en soepel makend voor de rijpe, rimpelige en vermoeide huid; draagt bij tot regeneratie van de opperhuid; bevordert tonus en elasticiteit waardoor deze haar jeugdigheid behoudt.
Zwarte Komijn: Werkt versoepelend en regenerend voor de geïrriteerde, droge en gevoelige huid; kalmerend en verzachtend voor de probleemhuid; brengt terug souplesse en glans voor rijpere huid. (bij gevoelige huid verdunnen bv. 20% tot 50% in jojoba olie)
Welke plantaardige en essentiële oliën zijn aan te raden bij de voorbereiding van onze huid op de eerste zonnestralen?
Voor het zonnen: het bio maceraat van wortel! Door haar rijkdom aan antioxidants provitamine A of bètacaroteen, helpt wortelolie de huid voor te bereiden op de zon maar biedt geen bescherming tegen UV-stralen. Als ze dagelijks wordt aangebracht, geeft ze de opperhuid een natuurlijke bruining en glans, terwijl ze tegelijk de huid voedt en soepel maakt. Ook mensen met een zongevoelige huid hebben baat bij het gebruik van deze prachtige oranje olie. *Let wel op met je kledij, deze olie kan vlekken achterlaten. Laat ze daarom goed intrekken of meng met een olie die vlotter wordt opgenomen.
Na de zon komen deze PO’s in aanmerking:
Jojoba – kokos – macadamia – zoete amandel – calendula – st. Janskruid – vanille - wortel
Even in’t kort:
Jojoba: harmoniseert en hydrateert, is niet vetmakend en wordt snel opgenomen, goed voor een droge en gevoelige huid na het zonnen.
Kokos: hydraterend en soepel makend voor droge en beschadigde huid én haren; ze voedt de huid, verzacht en bevordert de souplesse.
Macadamia: hydrateert en versoepelt de droge, rijpere huid; ze kalmeert de geprikkelde huid die door de zon werd belast zonder vette film achter te laten.
Zoete amandel: Verzacht en voedt de gevoelige en geprikkelde huid; KIDSPROOF; verzacht jeuk, irritaties en zorgt voor soepelheid, zachtheid van de huid.
Calendula: Regenereert en verzacht fragiele, broze huid; verzacht irritaties veroorzaakt door jeuk, zon, ...; KIDSPROOF.
St. Janskruid: verzacht en regenereert de (gevoelige) huid; verzorging na de zon; +6 jaar.
Vanille: voedend en geeft meer glans; lichaams- en haarverzorgingsolie; lokaal aanbrengen na blootstelling aan zon.
Wortel: versnelt het bruinen en hydrateert de fragiele, droge en zongevoelige huid; maakt soepel en voedt; beschermt niet tegen UV-stralen! Te gebruiken voor, tijdens en na het zonnen (puur of gemengd met andere PO).
En enkele essentiële oliën die van pas kunnen komen:
Pepermunt: werkt verfrissend (als spray of het hydrolaat ervan) én pijnstillend, als je toch verbrand bent of je voet hebt omgeslagen.
Echte lavendel: In de huidverzorging is lavendel bijzonder geschikt voor de gevoelige, geïrriteerde huid (zonnebrand, na het scheren) en bevordert het genezingsproces van alle huidbeschadigingen en kleine brandwonden. Door de doeltreffendheid bij brandwonden zou iedereen echte lavendelolie in hun medicijnkit moeten hebben, vooral ook omdat lavendel pijnverdovende en huidherstellende eigenschappen bezit.
Tea tree: helpt blaren voorkomen, na het zonnebaden de huid inwrijven, masseren, deppen met PO of aloë vera gel, waaraan enkele druppels tea tree EO zijn toegevoegd.
Meer info in: E-book 'Summer Essentials - Kidsproof Editie' – Moonalisas
Hydrolaten: ter verfrissing en om de huid te kalmeren.
DIY
Haarmaskers (algemeen): 30 à 40 ml PO + 2 à 5 druppels EO
Scrub: 15 ml macadamia olie (1 el) + 1 kl suiker + 3 dr EO (geen citrus oliën in de zon!)
Schrale lippen: 10 ml roller vullen met Muskaatroosolie van Chili en 10 dr spijklavendel, 1 à 2 druppels 2x/dag aanbrengen tot het probleem is opgelost. (+6 jaar)
Voorbereiding op zonnen: masseer regelmatig je lichaam met wortelolie, vanaf 1 maand voor de blootstelling aan de zon én blijft dit doen tot na je terugkomst uit vakantie om je bruine huid en vitaliteit van je huid te behouden.
AUW verbrand! NR.1 (Zonnebrand en brandwonden) (volwassenen)
(Bron: Geert De Vuyst, Vrij naar Baudoux D. , 2017, p. 298.)
Afhankelijk van de grootte van de brandwonde breng je 3 tot 5 dr spijklavendel aan om de 5 minuten gedurende 1 uur.
Nadien kan je een eigen mix maken van elk 2 druppels: spijklavendel, zonneroosje, rozemarijn ct verbenon en echte Duitse kamille in een 10 ml rollertje. Deze vul je aan met St. Janskruidolie of Zoete amandelolie en breng je 2 tot 3x/dag aan tot als de huid volledig genezen is.
AUW verbrand! NR.2 (+7 j, niet tijdens borstvoeding/zwangerschap)
- Spijklavendel 3 ml
- Strobloem essentiële olie (Helichrysum italicum) 1 ml
- Geranium (Pelargonium x asperum cv Egypte) 2 ml
- St. Janskruid plantaardige olie 15 ml
- Argan olie 30 ml
- 50 ml (spray/lotion/pomp) flesje
- 3 lokale applicaties per dag tot volledige genezing.
AUW verbrand! NR. 3 (kidsproof)
Smeer de huid in met een handje PO + 1-2 druppeltjes spijklavendel (of echte lavendel) of vervang de PO door aloë vera gel (die vind je misschien ook op je vakantie locatie, vers en puur, meteen van de plant).
Extra: wat is zonnebrand nu eigenlijk?
Vroeger was insmeren belachelijk en niet nodig, helemaal overbodig. Door die foute informatie die we gewoon geloofden smeren we ons tegenwoordig nog steeds veel te weinig in tegen de zon en dat heeft gevolgen. En niet enkel zonnebrand, wat eigenlijk gelijk is aan een brandwonde. Je hebt 3 gradaties: eerstegraads (pijnlijk, rood, licht gezwollen, jeukt), tweedegraads brandwonde (rood, zeer pijnlijk, blaasjes) en derde graad (laten we hopen dat het nooit zo ver komt).
(2021-124-affiche-eh-bij-brandwonden-a2-v3.pdf (rodekruis.be))
- Ultraviolette (UV) straling komt van zonlicht:
- UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor het “zonnebrand” -effect en dus voor de verbranding.
- UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor de veroudering van de huid.
- UVA- en UVB-stralen beschadigen cellen en zijn kankerverwekkend.
De hoeveelheid ontvangen UV is afhankelijk van woonplaats, seizoen, uur van de dag en locatie. Op intense hoogte zoals in de bergen en aan het water (zee, meer, zwembad, …) vang je meer op, goed insmeren dus al je de Vesuvius op gaat!
Liefs, Lisa
#insmereniscool