Olie van de maand februari: Bergamot

Olie van de maand februari: Bergamot

Synoniem, botanisch: Citrus bergamia Risso & Poit. , Citrus x aurantium subsp. bergamia
Familie: Rutaceae
Gebruikte delen: Verse schil
Verkregen door: Mechanische koude persing
Voornaamste bestanddelen: Limoneen, linalylacetaat, linalool
Beschrijving aroma: verfijnde, rijke, zachte, zoet-fruitige citrus
Combineert goed met: Zwarte peper, Citronella, Scharlei, Copaiba, Koriander, Cipres, Wierook, Geranium, Grapefruit, Absolu van Jasmijn, Citroen, Mandarijn, Nootmuskaat, Sinaasappel, Patchouli, Rozenolie, Sandelhout, Vetiver, Ylang-Ylang

Bergamot, lijkend op een verschrompelde groene citroen, groeit aan een 4à5 meter grote boom en wordt voornamelijk geteeld in Italië en Ivoorkust. Christoffel Columbus ontdekte deze vruchten op de Canarische eilanden en heeft ze geïntroduceerd in Italië.

De essentiële olie wordt bekomen door mechanische koude persing van de schil. Soms wordt de olie gerectificeerd (aangepast) om furanocoumarinen, voornamelijk bergapten, te verwijderen. Weet jij waarom? (lees het antwoord onderaan de blog)

Deze prachtige geelgroene essentiële olie bestaat voornamelijk uit:

30-45% Limoneen
22-36% Linalyl acetaat
3-15% Linalol
6-10% γ-Terpineen
5.5-9.5% β-Pineen
0.3-0.6% β-Bisaboleen
0.3-0.5% Geranial

Bergamot bevat veel limoneen, wat verantwoordelijk is voor het citrusaroma en wordt daarom vaak gebruikt in parfumerie, cosmetica, schoonmaak- en voedingsmiddelen.

De therapeutische effecten van limoneen zijn uitgebreid bestudeerd, waarbij ontstekingsremmende, antioxiderende, antinociceptieve, antikanker-, antidiabetische, antihyperalgetische, antivirale en gastroprotectieve effecten zijn aangetoond, naast andere gunstige effecten op de gezondheid. (PubMed)

+ We weten ook dat citrusgeuren of limoneen bevattende EO's op ons gemoed werken (happy oils).

Bergamot deelt, een van haar hoofdbestanddelen, linalylacetaat met o.a. de essentiële olie van echte lavendel! Dit stofje komt vaak samen voor met linalool, die in beide EO's voorkomt en rustgevend/kalmerend werkt. Er zijn 6 EO's met deze top combo in hun DNA.

Bergamot essentiële olie, als totum (geheel), is voor zijn anxiolytische, stressverlichtende en autonome zenuwstelsel modulerende effecten, zowel bij ratten als mensen bestudeerd en de effecten zijn geaccepteerd en vastgesteld. (Tisserand Institute)

 Deze EO heeft daarnaast ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, neuromodulerende en neuroprotectieve effecten (vnl bij neurologische aandoeningen), pijnstillende effecten (voor zowel acute als aanrakingspijn) en kankerbestrijdende potentie (voor neuroblastoom en melanoom). Er werden nog eigenschappen wetenschappelijk onderzocht maar daar ga ik niet over uitwijden, anders raak ik jullie kwijt haha. 

Waarvoor kunnen we Bergamot inzetten? En hoe? 

 Als je last hebt van zenuwachtigheid, rusteloosheid, klachten door stress, frustraties, boosheid, angst, depressiviteit en/of slapeloosheid kan bergamot helpen de gemoederen te bedaren met name dankzij bovenstaande stofjes (linalool en linalylacetaat). Ze werken harmoniserend, rustgevend, antidepressief en verfrissend. Verstuif bergamot essentiële olie voor een rustgevende sfeer te creëren die terwijl ook de lucht zuivert.

Bergamot mag op de huid gebruikt worden en kan helpen bij het zuiveren, sneller herstellen en genezen van beschadigde huid (door acne, eczeem, herpes...). Maak een badolie met max. 5 druppels EO verdund in een geschikte emulgator of plantaardige olie. Dit bad gaat eveneens een rustgevend en ontspannend effect hebben als je te maken hebt met angsten of niet goed kan slapen. 

Als je geen bad hebt kan je ook een huidolie of rollertje maken met 2 à 3 druppels EO in 10 ml PO. Gebruik als massage olie of rol met je rollertje op de polsen en zonnevlecht. 

Als laatste kan je bergamot toevoegen aan gerechten, natuurlijk verdund in plantaardige olie of honing. Wist je dat bergamot een ingrediënt is van Earl Grey thee? 

TIP: last van vette haren? Voeg 1 tot 2 druppels toe aan je handje shampoo voor je wast. 

Mind & Spirit

Bergamot is de olie van zelfacceptatie en zelfvertrouwen.
Bergamot helpt je om je zelfoordeel los te laten. Het helpt ons meer van onszelf te houden en onszelf te accepteren.

Soms is het moeilijk om positief te blijven (zeker als je het nieuws volgt). Bergamot helpt je om je geest te verheffen en herinnert je eraan om de zonnige kant van het leven te zien.

Bergamot staat voor moed, de moed hebben om je innerlijke zelf met de wereld te delen. Als je van jezelf houdt en jezelf accepteert, zul je merken dat andere mensen ook van jou houden en je accepteren. Doen ze dat niet, dan stoort het je niet meer wat ze van je denken, want je hebt hen niet nodig om van je te houden. Want, alles dat je nodig hebt zit in jezelf. 

Affirmaties:

 • Het leven is mooi en ik geniet van elk moment.
 • Ik kan meer dan ik soms denk.
 • Alles wat ik nodig heb, zit al in mij.
 • Ik geloof in mezelf ongeacht of andere mensen in mij geloven.
 • Ik groei elke dag.
 • Ik ben trots op mezelf.
 • Ik heb de kracht om het leven te leiden dat ik wil.
 • Vandaag doe ik mijn best en dat is genoeg.
 • Ik trek positieve mensen aan in mijn leven.
 • Al mijn problemen hebben oplossingen.
 • Ik kan mijn leven veranderen.

 

 Test je kennis met de Aroma Quiz 'I love Bergamot' van Geert De Vuyst als je graag wat meer wil leren over deze vrucht. 

Antwoord op de vraag:
Bergapten, een (furano)coumarine, kan voor fotosensibilisatie van de huid zorgen. Dit wil zeggen dat je je huid niet mag blootstellen aan de zon of wat makkelijker: geen bergamot EO op je huid gebruiken als je nog in de zon wil komen. Dit geldt ook voor andere citrus EO's.  
 
Liefs, Lisa
Terug naar blog