Essentiële oliën en allergieën

Essentiële oliën en allergieën

Vanaf maart, april begint het weer… Hatsjoeem! Pollen in de lucht. Is het niet door de grassen dan wel door de hazelaar, els en berk. De allergenen die we binnenkrijgen veroorzaken een reactie of symptomen in onze neus, keel, oren, longen, sinussen en/of op je huid. We kennen het allemaal, ga de deur niet uit zonder je zakdoek en hopelijk zie je nog iets door die tranende ogen… Uhg. Ben jij het ook beu om op die manier de lente te starten en elke keer beniest te worden door je collega of vriend(in)? Ikke wel!  

Gelukkig hebben we essentiële oliën om ons preventief en curatief te ondersteunen. We kunnen ons immuunsysteem stimuleren en symptomen van allergieën in bedwang houden dankzij de superpowers van (sommige) oliën om o.a. ontstekingen te bestrijden. Andere soorten essentiële oliën kunnen dan weer ingezet worden bij een benauwd gevoel op de borst door je een vrijer gevoel van ademen te bezorgen (onze luchtwegen verlichten, openzetten).

Onze top 6:

Echte lavendel (zenuwstelsel + spieren&gewrichten + huid)

Werkt vooral rustgevend, is antimicrobieel, ontstekingsremmend, slijmoplossend en is een must have op vlak van allergieën. Deze olie mag je puur gebruiken op de huid, dus als je een allergische reactie hebt zie dat je hem bij de hand hebt (2 ml rollertjes zijn handig en nemen niet veel plaats in beslag in die handtas die toch sowieso te groot is).

Petitgrain Bigarade of Bittere sinaasappel (zenuwstelsel + luchtwegen)

De bittere sinaasappel (blad) harmoniseert het zenuwstelsel en de emoties, werkt ontkrampend en ontstekingsremmend (anti-inflammatoir). Deze komt dus van pas als je last hebt van kortademigheid.

Roomse Kamille (zenuwstelsel + spijsvertering + huid)

Helpt bij kortademigheid, jeukende uitslag en werkt sedatief/kalmerend. Meerdere keren na elkaar inhaleren.

Pepermunt (vermoeidheid + spijsvertering + luchtwegen)

Werkt slijmoplossend, ontstekingsremmend en biedt meteen verlichting door inhalatie.

Citroen (luchtwegen & atmosfeer + spijsvertering)

Is een sterke atmosfeerreiniger als de olie verdampt wordt, helpt bij vrijer ademen, remt groei van bacteriën en stimuleert het immuunsysteem.

Grove den (luchtwegen & atmosfeer + zenuw-& hormonaalstelsel)

De go to oil op vlak van (neus)verkoudheden, sinusitis, andere NKO-infecties, keelonsteking, allergische luchtwegaandoeningen, hoest, griep, bronchitis,…

Let op: net zoals de citrussen kunnen de dennenoliën ook oxideren, bewaar ze dus koel.

 

Preventief kan je 1 maand voor het allergieseizoen start een orale kuur beginnen met grove den essentiële olie: 2-3 keer per dag neem je, een half uurtje voor de maaltijd, 1-2 druppels Grove Den eo op een neutraal tablet of een lepeltje honing in. Gebruik ook de DIY roller met Grove Den of Roomse Kamille. 

Curatief, lap te laat, kan je onderstaande diffuser blends verstuiven doorheen de dag en/of een inhaler maken. Indien je verstuift met kinderen erbij gebruik dan geen pepermunt en halveer het aantal druppels. Je kan pepermunt vervangen door Mandravasarotra (Saro) eo. 

Vergeet niet te combineren om sneller een effect te ervaren: verstuif, rol en inhale... Exhale.

 

 Enkele basisreceptjes:

 ANTI POLLEN/ALLERGIE BLENDS

Diffuser blend: (aantal druppels afhankelijk van je ruimte en verstuiver) 

  • 3 citroen 
  • 3 echte lavendel
  • 3 pepermunt

 OF

  • 3 echte lavendel
  • 3 Petitgrain Bigarade 

Inhaler blend:

  • 9 druppels Roomse Kamille (#acuut)

OF

  • 3 citroen 
  • 3 echte lavendel
  • 3 pepermunt

OF

  • 4 echte lavendel
  • 4 Petitgrain Bigarade 

Rollerblend 10 ml: 

  • 10 -20 druppels Grove den OF Roomse Kamille essentiële olie
  • Aanvullen met amandel of jojoba olie
  • optie: 1-2 druppeltjes vitamine E olie
  • Kids 3+: 1-2 druppels / 10ml

Laat ons zeker weten wat voor jou het beste werkt! 

 

Liefs, 

Lisa


Bron: Groot handboek aromatherapie

 

 

Disclaimer 
Deze website geeft geen medisch advies. Alle informatie (tekst, afbeeldingen, ander materiaal) op de website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Dit is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Vraag altijd advies aan je arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.
Terug naar blog