Olie van de maand december: Mirre

Olie van de maand december: Mirre

Synoniem, botanisch: Commiphora myrrha, Commiphora molmol, Balsamodendron myrrha
Familie: Burseraceae (wierookfamilie)
Gebruikte delen: Hars (gom)
Verkregen door: Traditionele waterdampdistillatie
Voornaamste bestanddelen: Furanoeudesma-1,3-dieen, curzereen, β elemeen (= sesquiterpenen)
Aroma omschrijving:  warme en zoet kruidige geur 
Blend goed met: wierook, sandelhout, rozenhout, lavendel en geranium

 

De mirreboom, een inheemse struik tot bescheiden boom die tot ongeveer 5 meter hoog kan groeien, gedijt in de uitgestrekte woestijnen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze schijnbaar onopvallende boom draagt echter een schat aan symboliek en geschiedenis.

Uit de harsachtige substantie, bekend als mirre, afkomstig van deze boom, wordt een opvallende essentiële olie gedistilleerd. Deze olie varieert in kleur van geelgroen tot amber en heeft een warm, zoet, kruidig aroma met een vleugje rokerigheid. Het gebruik van mirre-essentiële olie dateert terug tot wel 4000 jaar geleden in het oude Egypte, waar het werd gekoesterd om zijn aromatische en rituele toepassingen. Onder andere werd mirre gebruikt bij het balsemen van overledenen, waardoor het een intrigerende en sacrale geur kreeg en vroedvrouwen gebruikten het tijdens de bevalling. 

Mirre speelde ook een opmerkelijke rol in een van de meest bekende verhalen die wordt geassocieerd met de maand december. JAWEL, KERSTMIS! Volgens de overlevering was mirre een van de geschenken die de Drie Wijzen of Magiërs - Balthasar, Melchior en Gaspar - aan de pasgeboren Jezus brachten als eerbetoon tijdens zijn geboorte. Dit geeft mirre niet alleen zijn historische betekenis maar brengt het ook in verband met de viering van de geboorte van Christus tijdens Kerstmis.

Yep, dat heb ik even moeten opzoeken want ikzelf ben totaal niet katholiek opgevoed dus voor mij is kerst gewoon... Gezellig samen zijn, lekker tafelen, cadeautjes opendoen, gezelschapsspelletjes spelen en vooral genieten en dankbaar zijn voor alles wat we hebben maar het is leuk om te weten dat mirre al generaties lang gebruikt wordt op verschillende manieren en verschillende contexten. 

Mirre past dus perfect bij de maand december, een tijd van overdenking, viering en het eren van tradities. In essentie is mirre een symbool van gehechtheid aan zowel oude tradities als aan de tijdloze menselijke zoektocht naar spirituele betekenis.

 

BODY

Belangrijkste therapeutische eigenschappen van Commiphora myrrha en haar toepassingen

Huid: Ontstekingsremmend, pijnstillend, bevordert doorbloeding, samentrekkend, huidherstellend, wondhelend, antiseptisch, antimicrobieel (virussen, antibacterieel, schimmelwerend), celbeschermend, revitaliserend en hydraterend. Wonden - Huidinfecties/ontsteking - (spatader)Zweren - Acne / Athlete’s foot (Voetschimmel, Zwemmerseczeem) - Huidschimmel (Candida) / Droge en gekloven huid - Rijpere huid - Rimpels - huidveroudering door de zon

Mond- en spijsvertering:

antimicrobieel, ontsmettend, ontstekingsremmend

Antiparasitair


Spijsverteringsbevorderend, eetlustopwekkend, windverdrijvend, ontkrampend. 

tandvleesontsteking, mondslijmvliesinfecties, spruw, mondzweren, aften, slechte adem

Diarrhee, dysenterie, parasitaire infecties, intestinale wormen


Moeilijke of trage spijsvertering, anorexia, gasophoping, winderigheid

Zenuwstelsel: Revitaliserend, lenigt emotionele kwetsuren, mentaal stimulerend, rustgevend emotionele kwetsuren en onverschilligheid, gebrek aan spiritualiteit, apathie, hulp bij meditatie - lesgeven en gebed, gedragsstoornissen 

Bron: Ladrôme (Groot Handboek)

 

 OPGELET: niet gebruiken tijdens de zwangerschap!

Recepten gebruik op de huid:

In de wereld van huidverzorging is mirre een waardevolle olie. Het staat bekend om zijn doeltreffendheid, vooral voor de rijpere huid. Mirre helpt bij het behouden van de elasticiteit en jeugdigheid van de huid. Bovendien heeft mirre positieve effecten op de groei van epitheelcellen, wat van pas komt bij kloven en een huid die gevoelig is voor scheurtjes. De olie bezit ontstekingsremmende eigenschappen en kan genezend werken voor ontstoken huid en kleine wondjes. Vanwege zijn samentrekkende eigenschappen, staat mirre ook bekend om zijn vermogen om wonden te helpen helen. Bovendien heeft mirre schimmeldodende eigenschappen, wat handig kan zijn bij situaties zoals candida en zwemmerseczeem. Op warme dagen heeft mirre zelfs een licht verkoelend effect op de huid.

Wondjes, acne en kloofjes: 3 à 6 druppels olie op 5 ml draagolie (jojoba-, amandel-, kokosnootolie), lokaal aanbrengen.

Droge huid, rijpere huid: verwerk 1 à 2 druppels in een neutrale lotion of hydraterende crème.

Bij voetschimmel, huidschimmel: 1 druppel + 1 druppel essentiële olie van trea tree (Melaleuca alternifolia), in wat draagolie.

Recepten voor oraal gebruik:

Bij tandvleesontsteking, aften, mondzweertjes, slechte adem: een mondbad met 1 à 2 druppels in een glas water, daarmee spoelen of gorgelen.

Bij indigestie, diarree, ongestelde maag: 1 à 2 druppels olie in wat honing of op een neutrale tablet innemen.

Extra tip voor urenlang een frisse adem: de essentiële olie van mirre is toxisch voor de bacteriën en candida die zorgen voor een slechte adem. Behalve een mondbad (zie hierboven), is een praktische tip voor een frisse adem: 1 à 2 druppels verwerken in je portie tandpasta. 

Recepten voor verstuiving:

Als je mirre verstuift, werkt ze slijmoplossend bij luchtweginfecties. Bij een zere keel, stemverlies, bronchitis en verkoudheid met hardnekkige hoest is mirre bijzonder effectief en bevordert het de slijmuitscheiding. Mirre werkt kalmerend en vermindert seksuele overprikkeling. In veel culturen staat mirre voor hulp bij meditatie en gebed. 

Bij luchtwegeninfecties, om de omgeving te ontsmetten:

Verstuif gedurende ½ h 4 tot 6 druppels in de leefkamer of slaapkamer.

Ter meditatie, voor een stemmige eindejaarssfeer:

3 druppels olie van mirre + 3 druppels wierook (Boswellia carterii) + 3 druppels grapefruit (Citrus x paradisi) of citroen (Citrus limon), verstuif gedurende ½ uur.

*Mirre versterkt wierook essentiële olie, die vergelijkbare eigenschappen heeft.

MIND

Mirre is de olie van Moeder Aarde. Volgens de Emotions & Essential Oils zijn de negatieve emoties die Mirre olie helpt verschuiven de volgende: Verstoorde moederlijke verbinding, wantrouwen, verwaarloosd, onveilig in de wereld, ondervoed.

De positieve eigenschappen die we kunnen opnemen zijn de volgende: Veilig in de wereld, gezonde gehechtheid, vertrouwen, hechting, moederlijke verbinding, gevoed, geliefd, veilig, geaard

Verlichting van beklemmende overmatige gehechtheid: 2 eetlepels kokosolie, 2 druppels mirre, 2 druppels wierook, 2 druppels cipres; voorzichtig mengen en aanbrengen achter de oren en de handen tegen elkaar wrijven om te inhaleren en een goed voelende gedachte te kiezen. Visualiseer dat moeder aarde je veilig en geborgen houdt.

Affirmaties:

 • Ik voel me veilig in deze wereld
 • Ik word verzorgd door moeder aarde
 • Ik vertrouw erop dat ik geliefd en veilig ben

 

SPIRIT

Mirre olie voedt de relatie van de ziel met haar moeder en met de aarde. Mirre herinnert ons eraan dat we ons hart moeten toestaan om zich verzorgd te voelen. Als mensen een moeilijke relatie met hun moeder hebben gehad, is het moeilijk om de wereld te zien als een liefdevolle en voedende plek.

Gebruik Mirre olie om de geest en ziel te reinigen van die angst en dat wantrouwen en vervang het door positieve emoties en gevoelens van veilig zijn. Sta jezelf toe om je perspectief te veranderen en de wereld te zien als een gevende, zorgzame en veilige plek.

   ! Opgelet: Mirre is een harsachtige olie en kan door de sesquiterpenen zeer stroperig of viskeuzer worden wat het eigenlijk niet ideaal maakt om te verstuiven maar het ruikt wel zoooo goed (als de verstuiver onder je neus staat haha, de apple diffuser is hier wel perfect voor!). 

  Liefs, 

  Lisa

  Terug naar blog