Olie van de maand juni: Pepermunt

Olie van de maand juni: Pepermunt

Synoniem, botanisch: Mentha x piperita
Familie: Lamiaceae
Gebruikte delen: Bovengrond bloeiend kruid
Verkregen door: Traditionele waterdampdistillatie (stoom)
Voornaamste bestanddelen: menthol, menthone

Pepermunt is één van de populairste essentiële oliën net zoals de Echte Lavendel die vorige maand in de spotlight stond. Met zijn vele functionele toepassingen is hij altijd te vinden in basiskits en mag hij zeker bij jou thuis niet ontbreken in je huis- en reisapotheek. Hieronder vertel ik je alvast in korte puntjes waarom.

Therapeutische eigenschappen van Mentha x piperita en haar toepassingen

 Zenuwsterkend en -harmoniserend, positiverend, stimulerend, verfrissend:

Vermoeidheid door stress - fysieke, mentale en seksuele vermoeidheid tot uitputting - duizeligheid - depressie - lichamelijke klachten door stress - zwakke concentratie - jet lag - woede

Spijsverteringsstimulerend, braakstillend, krampwerend, bevordert de darmperistaltiek, antiviraal, ontstekingswerend op darmen

Zwakke/slechte spijsvertering - hik - misselijkheid - braken - reisziekte - prikkelbare darm - kolieken - maagpijn - zuurbranden - overbelaste lever - virale hepatitis - cirrose - gasophoping - nierkolieken - ontstekingsziekten van dikke darm

Pijnstillend, verdovend, antiviraal, jeukstillend, verkoelend/verfrissend

Hoofdpijn - migraine - zenuwpijn - kneuzingen - stoten - verstuiking - jeuk (netelroos, eczeem) - gordelroos - herpes - windpokken - spier- en gewrichtspijnen - virale zenuwontsteking

Antimicrobieel, ontsmet de slijmvliezen, slijm losmakend en -oplossend, remt slijmvliesafscheiding

Neusverkoudheid - verstopte neus - bronchitis - sinusitis - strottenhoofdontsteking - oorontsteking - spastische hoest - slechte adem

Bron: LaDrôme

Naast de pepermunt hebben we ook nog de Aarmunt of Groene munt (Mentha spicata) en Mojitomunt (Mentha × villosa), allemaal van hetzelfde Mentha geslacht die nog veel soorten en hybriden kent. Let wel op, de pepermunt EO mag niet gebruikt worden bij/op pasgeborenen en bij zwangerschap omwille van het hoge gehalte aan menthol en menthon. (Meer info in de 4 luikjes onderaan homepage)

Wil jij ook leren welke olie je best niet of net wel gebruikt in geval van zwangerschap, borstvoeding, kleine kinderen? Dan raad ik je aan om de basisopleiding of een andere opleiding die je meer aanspreek te volgen bij Geert De Vuyst. Ook zijn site staat boordevol tips & tricks voor de ervaren en onervaren lezers onder ons. Echt een ‘must check’.

 

Wat betekend dit dan juist voor onze body, mind en spirit?

Body is hierboven in tabel al beetje uit de doeken gedaan dus ik houd het beperkt.

Pepermuntolie ondersteund en bevorderd onze ademhaling, je kan een druppeltje in je handen wrijven en de verfrissende geur inhaleren voor een vrije ademhaling. Ook tijdens het sporten kan je pepermunt EO verstuiven om gemakkelijker te kunnen ademen en een vrijer gevoel te beleven. En na het sporten kan je deze pracht van een olie gebruiken om je spieren, pezen en gewrichten mee in te masseren als je last hebt van pijntjes. Let op, dit gaat wel serieus afkoelen.  

Voor een frisse adem/mond kan je een DIY mondspray maken of doe je 1 druppeltje in je mond. (Vergeet de 1ml flesjes tip niet! Hier komt maar 1/8e druppel uit waardoor je EO minder straf ‘binnenkomt’). Je kan deze olie ook toevoegen aan je zelfgemaakte tandpasta en/of mondwater.

De pepermunt is een digestivum en werkt ontkrampend op het glad spierweefsel van ons maag-darmstelsel. Om je spijsvertering te bevorderen of maagklachten te verlichten kan je 1 à 2 druppeltjes in je handen wrijven met was basisolie en aanbrengen op je buik voor het ondersteunend effect. (Ikzelf ben héél grote fan van de Zengest blend van doterra, die doet altijd wonderen als ik last heb aan mijn maag/darmen, deze bevat ook pepermunt EO.)

Pepermunt essentiële olie kan je ook gebruiken in gerechten, desserts en smoothies. Ik moet toegeven dat ik er geen fan van ben in mijn eten maar smaken verschillen dus wie weet vind jij die frisse touch net wel geweldig in je smoothie.

Die frisse touch op de huid kan ik wel appreciëren, zeker in de zomer! Feeling overheated? Peppermint tot he rescue! Maak je eigen DIY cooling down body mist voor als het even té wordt en je nood hebt aan afkoeling.

Vergeet vooral deze olie niet als je op reis gaat! Ze helpt bij reisziekte (auto, boot, vliegtuig), focus en alertheid (denk aan lange ritten in de auto; road trip, it’ll be fun they said…), muggenbeten en bij pijn want ja, op verlof heb je wel altijd iets voor! 

We kunnen dus stellen dat gebruik op de huid, cutaan gebruik een drievoudige werking heeft, namelijk: afkoelend, pijnstillend en bloedvatverwijdend.

(Niet in bad gebruiken en te vermijden in combinatie met homeopatische remedies.)

Als we het verstuiven heeft het een stimulerende werking, put it tot he test en ruik zelf eens aan een flesje. Je weet meteen wat ik bedoel! (afgeraden om te gebruiken na 20h 's avonds omwille van de werking)

Voor intern gebruik raad ik aan om je eerst te verdiepen in het onderwerp en speel op safe: neem een munt theetje na dat ‘all you can eat’ buffet ipv je EO in te nemen zonder voorzorgen of enige achtergrond info.

 

Receptjes:

 

Bij reisziekte en misselijkheid: 2 à 3 druppels pepermunt EO op een zakdoekje, inhaleren als je last hebt.  

Bij hoofdpijn of migraine: 1 druppel pepermunt EO + PO naar keuze en inmasseren op de slapen (niet te veel, dit kan fris aanvoelen voor je ogen en deze kunnen tranen - don't come too close!)

Lokale pijnverzachting (kneuzing, stoot, spierletsel, tandpijn): 4 à 5 druppels verdunnen in PO e, lokaal toepassen via een vochtig warm kompres. 

Bij neusverstopping (neusverkoudheid, sinusitis): maak een blend van 20% pepermunt EO + 80% rozemarijn CT kamfer of echte lavendel EO en verstuif een kwartier en herhaal gedurende de dag. 

MIND

Volgens het boek ‘Emotions & Essential oils’ helpt pepermunt essentiële olie om volgende negatieve emoties te ‘shiften’: ondraaglijke pijn, intense wanhoop, zwaarte, pessimistisch, troebel denken.

De positieve eigenschappen die we kunnen aannemen zijn de volgende: geboeid zijn, optimistisch, helder, opgelucht, vernieuwd, kracht om emotionele pijn onder ogen te komen.

Pepermunt essentiële olie haalt je uit je emotionele stress en gunt je een korte adempauze. In moeilijke tijden kan je deze olie gebruiken om er allemaal beter mee om te kunnen gaan. Ze helpt je als het ware om je hoofd boven water te kunnen houden en om meer vreugde en opwinding in ja hart en je ziel te ervaren. Gebruik deze olie niet constant maar in acute gevallen en pak vooral de oorzaak van deze gevoelens en ervaringen aan, soms is een verandering van levenswijze en shift in je energiebalans nodig.

Als je bijvoorbeeld steeds onder tijdsdruk staat of gepest wordt, kan deze olie je erdoor heen helpen maar ook bij andere uitdagingen kalmeert pepermunt je ziel en reikt hij je nieuwe perspectieven aan. Laat je hart weer openbloeien.

Ons hart is een sterk orgaan. Het kan gekwetst en gebroken worden, maar het kan ook versterkt en hersteld worden met liefde. We moeten allemaal door negatieve emoties heen om te groeien. Angst en negativiteit hoeven ons niet te beheersen. Iedereen maakt beproevingen mee, het is aan jou om dit te doorvoelen, ervaren, te erkennen en los te laten. Als we een situatie in ons hart niet adequaat hebben opgelost, dan zal het terugkomen om ons eraan te herinneren dat we het moeten oplossen.  Onthoud dat je doel groei en vooruitgang is. (bron: Boek Thorsten Weiss – Breng je emoties in balans met essentiële oliën, p. 201)

Affirmatie: ‘Ik heb mijn levensvreugde weer ontdekt en kan met alles omgaan.

Verlichting van een ongeduldige of onverdraagzame houding: 3 druppels Bergamot + 2 druppels Echte lavendel + 1 druppel Pepermunt. Doe het in een diffuser en ruik eraan met volgende affirmaties in mind:

Affirmaties:

‘Ik ben veilig en accepterend.’

‘Ik sta toe dat mijn hart licht en gelukkig is.’

‘Ik ben sterk.’

 Receptjes:

Sterkt aan bij vermoeidheid of zwakte, voor examen of interview:

maak een blend van 20% pepermunt EO + 80% cipres EO (Cupressus sempervirens)  of van citroen (Citrus limonun). Verstuif dit een kwartiertje en herhaal gedurende de dag. 

 

SPIRIT

Pepermunt herinnert ons eraan dat we geluk in ons hart moeten toelaten en dat we bedoeld zijn op gelukkig te zijn. Sommige onder ons zitten in een negatieve spiraal en denken dat ze geen geluk en positiviteit verdienen en laten als gevolg geen vreugde en plezier toe in hun leven. Tijd om je energie en trilling te verhogen in plaats van te lijden door te blijven hangen op een lage frequentie/trilling.

“Geloof dat je het kunt en je bent halverwege.”
- Theodore Roosevelt

Pas pepermunt toe om alle zelf opgelegde beperkingen uit de weg te ruimen. De olie zegt: “Lift up your head, hold yourself up high, lift up that heart.  You are strong enough.”

En verdorie, YES WE ARE STRONG ENOUGH! Tijd om weer helder te denken en hernieuwde hoop en kracht voor het leven te hebben. Peace out. 

 

Nog enkele mooie quotes:

 “Het doel van ons leven is om gelukkig te zijn.”
- Dalai Lama

“Leef voor elke seconde zonder aarzeling.”
- Elton John

“De gezondste reactie op het leven is vreugde.”
- Deepak Chopra

“Alles heeft schoonheid, maar niet iedereen ziet het.”
- Confucius

“Ons leven is wat onze gedachten ervan maken.”
- Marcus Aurelius

Liefs,

Lisa

Terug naar blog