Olie van de maand november: Kaneel

Olie van de maand november: Kaneel

Synoniem, botanisch: Cinnamomum zeylanicum
Familie: Lauraceae
Gebruikte delen: Schors
Verkregen door: Traditionele waterdampdistillatie
Voornaamste bestanddelen: Cinnamaldehyde, eugenol, iso-eugenol, cinnamylacetaat
Aroma omschrijving: kruidig en pittig aroma
Blend goed met: zoete sinaas, mandarijn, cipres, lavendel, kruidnagel, sandelhout, citroengras en ylang ylang

 De kaneelboom uit Sri Lanka is een groenblijvende, dicht bebladerde boom (10 à 18 m, maar gesnoeid op 3 m) die gladde, leerachtige en diep dooraderde bladeren draagt. De ganse plant is aromatisch, maar het is wel de schors van de jonge twijgen van een minimum 6 jaar oude boom, die een zeer waardevolle specerij oplevert. Men distileert er ook een essentiële olie uit met een fijne en unieke geur.

Het is een waardevolle olie die heel breed kan ingezet worden. Ze heeft een versterkende en verwarmende werking bij koude maar ook bij innerlijke kilte. Haar ontspannende eigenschappen helpt bij spierverhardingen en terwijl ook te gebruiken bij mensen die geestelijk verhardt zijn. Deze olie trekt spiritualiteit aan en heeft een genezende en voorspoedige werking. 

Door haar antivirale en antibacteriële werking is ze uitstekende te gebruiken bij griep en verkoudheden, ze is de sidekick van ons afweersysteem. 

 

BODY

Therapeutische eigenschappen van Cinnamomum zeylanicum en haar toepassingen

Brede antibacteriële werking, immuunstimulerend, ontsmet de luchtwegen, stimuleert de ademhaling, infectiewerend op urinewegen en geslachtsorganen

Mond- en luchtwegeninfecties: mond- en keelontsteking, tandpijn, neusverkoudheid, acute bronchitis, griep, amandelontsteking 

Infecties van urinewegen en geslachtsorganen: blaas- en urinebuisontsteking, nierbekkenontsteking, eileiderontsteking, vaginitis (o.a. Candida), witte vloed

Tropische infecties

Antibacterieel, schimmelremmend, infectiewerend op darmen, antiparasitair, wormverdrijvend 

Virale en bacteriële darmontstekingen - Diarree - Dysenterie - Parasitaire infecties (amoeben) - Candidiase in darm

Dysplasie van baarmoederhals

Wratten - Condylomen

Schimmelnagel

Algemeen versterkend en stimulerend, zenuwsterkend, positiverend, verhoogt het libido, stimuleert de circulatie

Mentale vermoeidheid - Uitputting - Depressiviteit - Postnatale depressie - Impotentie (man) - Frigiditeit - Seksuele vermoeidheid

Lage bloeddruk

Menstruatiebevorderend 

Gebrekkige menstruaties

Bron: Ladrôme

 

OPGEPAST!

Bij lokale toepassing op de huid, kaneelolie enkel sterk verdund gebruiken en enkel op de aangedane zone, want het is een olie die serieus huidprikkelend kan zijn (hete olie!). Daarom systematisch bij het eerste gebruik kaneelolie testen door er een klein beetje van op de huid te doen (elleboogplooi, pols).

 

BODY

Om het immuunsysteem te stimuleren en verkoudheden af te remmen bij de eerste symptomen: aan een glas warm water met een ½ geperste citroen, een koffielepel honing toevoegen, waarin 1 dr essentiële olie verdund is.

Verstuif kaneel om de omgevingslucht te ontsmetten maar denk aan je dieren of kleine kinderen in de ruimte. 

In geval van bacteriële maagdarm- of urinaire infecties, in geval van parasitaire darminfecties: 1 dr essentiële olie, verdund in een koffielepel plantaardige olie of honing, 4 x/dag voor 5 dagen.

Bij acute infectueuze diarree bij volwassenen: 1 dr kaneel + 1dr oregano op een neutraal tablet of in een koffielepel honing innemen, 2x/dag max 3 dagen. 

Bij insectenbeten, abces, nagelinfecties: verdun 15 à 30 dr kaneel in 100 ml plantaardige olie. Enkel lokaal de aangedane zone aanstippen met een wattenstaafje.

Ook  in de keuken kan je kaneel EO gebruiken als smaakgever voor taart, gebakjes en koekjes, thee en kruideninfusies. Verdun 1 druppel in een eetlepel plantaardige olie of in honing en voeg aan je gerechten of dranken toe. 

 

MIND

Kaneel is de olie van Geslachtsacceptatie (genderacceptance) en Seksuele Harmonie. Leef je intimiteit en seksualiteit! Kaneel essentiële olie ondersteunt je bij alle emotionele thema's die aan je voortplantingssysteem zijn gerelateerd én helpt je bij het helen van je seksuele trauma's. Ze helpt je bij het omarmen van je fysieke aantrekkelijkheid en bij het accepteren van je lichaam. Zet je onzekerheden, jaloezie, angst en afwijzingen aan de kant en voel de harmonie, (zelf)acceptatie, gezonde intimiteit en seksualiteit die Kaneel in je wakker maakt. 

Wanneer we negatieve emoties hebben ten opzichte van ons lichaam, hebben onze cellen het moeilijk om voedingsstoffen op te nemen en te verwerken. Kaneel helpt je om 'al het mooie' waar te nemen en toe te laten in je leven. Wanneer je je gelukkig en tevreden voelt, ontspannen je cellen zich en is je lichaam vrij om te herstellen.

"When you decide to see your own beauty, you will be more attractive, and your body will be more obedient to you."

I do me: 2 dr kaneel+ 4 dr scharlei + 2 dr sandelhout + 3 dr wierook + plantaardige olie naar keuze. Maak er een huidolieblend mee en verdeel over je hele lichaam voordat je je aankleedt na je bad, en zeg de woorden:

"Ik hou van mijn mooie lichaam en mijn prachtige leven en accepteer het."

Denk hierbij aan de wet van perceptie, die verwijst naar het idee dat onze perceptie van de wereld om ons heen onze realiteit vormgeeft - met andere woorden, hoe we de wereld zien en interpreteren, beïnvloedt onze ervaringen en de manier waarop we ons leven leiden.

Deze wet suggereert dat we de wereld niet objectief kunnen waarnemen, omdat onze eigen overtuigingen, emoties en ervaringen onze perceptie kleuren. Als je bijvoorbeeld gelooft dat de wereld een vriendelijke plek is, zul je eerder geneigd zijn vriendelijke interacties op te merken en te ervaren. Aan de andere kant, als je overtuigd bent van een vijandige wereld, zul je mogelijk vijandige situaties meer opmerken.

De wet van perceptie benadrukt het belang van zelfbewustzijn en het onderzoeken van onze overtuigingen en gedachten. Door bewust te worden van hoe we de wereld zien en waarom, kunnen we onze perceptie veranderen en daardoor onze ervaringen en reacties op gebeurtenissen in ons leven beïnvloeden.

Besluit vandaag om gelukkig te zijn. STOP met klagen en zagen en oefen om alleen nog maar goede, positieve dingen te zeggen en te denken. 

SPIRIT

We zijn gemaakt om gelukkig te zijn, dat geloof ik toch steevast! Iets dat ons dichter brengt bij geluk is, genezing op alle niveaus maar vooral spiritueel en mentaal, het helpt ons gezondere emoties en een gezonder lichaam te hebben. 

Kaneel nodigt je uit om eerlijk, kwetsbaar en écht te zijn. BE YOU! Als je je eigen authentieke ik bent, zie je dat je bent zoals iedereen. Dit maakt het makkelijker om te verbinden, met elkaar en alles rondom ons. 

Deze essentiële olie helpt je te weten dat de hindernissen in het leven er zijn om ons te helpen, zoek de rode draad doorheen je leven en laat je verrassen. 

Affirmatie:

  • Ik hou van mijn lichaam en accepteer het
  • Ik zie de pleziertjes, het mooie in mijn leven
  • Ik sta mezelf toe om vreugde en plezier volledig en dankbaar te omarmen

 

Liefs, 

Lisa

Terug naar blog