Olie van de maand april: Sandelhout

Olie van de maand april: Sandelhout

Synoniem, botanisch: Santalum spicatum, Santalum austrocaledonicum
Familie: Santalaceae
Gebruikte delen: Hout
Verkregen door: Traditionele waterdampdistillatie (stoom)
Voornaamste bestanddelen: α en β santalol, lanceol 

Ik kwam onlangs een zeer interessant artikel tegen dat ik graag met jullie wil delen. Over Sandelhout olie, je spirituele steunpilaar in de lente én waarom dan wel. Onderaan dit het artikel, dat wat fragmentjes bevat, kan je het volledige artikel van de auteur terugvinden. 

Zoveel mogelijk leven volgens het ritme van de seizoenen is een belangrijke pijler binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Dit is iets waar uit we kunnen leren, is mijn mening. Meer één zijn, connectie en verbinding met de natuur. Right? Iedereen lacht met de boomknuffelaars en de dauwtrappelaars maar wie is er het gelukkigst denk je? 

Onze natuur veranderd constant, en steeds op dezelfde manier: ontstaan, groei, bloei, verval en afsterven. Hieruit is de Chinese filosofie van de vijf elementen (Wu Xing) ontstaan, gekoppeld aan een seizoen: Hout - lente, Vuur - zomer, Aarde - nazomer, Metaal - herfst en Water - winter. 

 

Hout - Lente

Nu het voorjaar in volle gang is, neemt Hout energie snel aan kracht toe. Maar hoe integreer je dit element dan in je dagelijkse leven? 

Momenteel komt alles rondom ons stilletjes aan in bloei en verliest het water element aan kracht en krijgt hout de bovenhand. Zie het als een jong boompje dat met een stuwende kracht naar boven en naar buiten wil. Is die kracht of hout energie bij jou in balans zal dit element je de kracht en moed geven om gemaakte plannen ook daadwerkelijk te realiseren. Je zal gemotiveerd en dynamisch zijn. 

Is deze energie in disbalans ben je niet in staat om concreet actie te ondernemen en voelt je besluiteloos. Irritatie, boosheid en zelfs woede kan een gevolg zijn van deze krachtige energie. Het kan ook depressieve gevoelens, spanningen in de nek en schouders, hoofdpijn en rusteloze benen met zich meebrengen. 

In dit geval kan je het Hout element gedurende de lente extra ondersteunen. Zorg voor beweging door te gaan wandelen in het groen en dit draagt ineens bij aan (voldoende) rustgevende slaap die zeer belangrijk is. Daarnaast kan Sandelhout essentiële olie je troost bieden. 

Ze heeft de eigenschap dat het versplinterde gedachten ordent en op 1 lijn brengt. Net wat je nodig hebt om je plannen die je in de winter gemaakt hebt waar te maken of die ‘goede voornemens’ die we oeps, vergeten waren toch nog tot een goed einde te brengen. Sandelhout heeft een aardend effect op je psyche en geeft inzicht en verlichting. Bovendien stimuleert de geur van deze prachtige olie je hypothalamus en hypofyse waardoor het hormonale evenwicht hersteld wordt. 

Een andere eigenschap van Sandelhout is dat deze inwerkt op de chakra’s, helpt bij het openen van het derde oog en dat ze een verbinding tot stand brengt tussen je wortelchakra en je kruinchakra.

Vond je dit een leuk artikel? Check het volledige artikel geschreven door Evelyn van Hasselt .

Sandelhoutolie wordt gebruikt om de energie van dit chakra in evenwicht te brengen en te helpen bij het loslaten van emoties en het stimuleren van seksuele energie en creativiteit. Het wordt vaak gebruikt in meditatie en yoga-oefeningen om een gevoel van innerlijke rust en balans te bevorderen.

Een echte must have tijdens (chakra) meditaties en natuurlijk om weer tot jezelf te komen. Ik hou enorm van de geur van Sandelhout en zou niet meer zonder kunnen.

Sandelhoutolie past goed bij:

cipres, jeneverbes, roomse kamille, kruidnagel, wierook, ylang ylang, echte lavendel, jasmijn, mirre, patchouli, vetiver, geranium en bergamot.

 

 Therapeutische eigenschappen van Sandelhout:

 • Vermindert de overvulling van lymfewegen en aderen, verhoogd het libido, werkt seksueel harmoniserend: spataderen, aambeien / gebrek aan libido, impotentie.
 • Ondersteund het hart: zwakke hartspierfunctie
 • Antimicrobieel, ontsmet urinewegen en geslachtsorganen: blaas- en nierontstekingen
 • Rustgevend, antidepressief, pijnstillend, remt zenuwpijn: zenuwachtigheid, slapeloosheid, depressiviteit/ meditatie / zenuwpijn, lumbago. 
 • Bevordert huidcirculatie en wondgenezing, samentrekkend: rijpere huid - rimpels / droge huid - vette huid - acne / kloven, wonden. 

 

Toepassingen:

Massage voor een betere bloedcirculatie, in geval van spataderen, aderlijk oedeem of zware benen: handje basisolie + 3 à 4 druppels sandelhout eo aanbrengen op de lokale zone. 

Massage in geval van spanningen, slaapproblemen, humeurwisselingen of verminderd vrouwelijk libido: handje basisolie + 2 dr sandelhout en 2 dr ylang ylang en inmasseren thv wervelkolom (ruggengraat) OF maak een badolie met 5 dr sandelhout + 5 dr bergamot in basisolie. 

Verstuif deze zalige olie voor een serene en ontspannen houding, om een atmosfeer te creëren (meditatie) of voor een warme en kruidige geur in huis te halen: half uurtje verstuiven in de ruimte. 

Schoonheidsmasker voor de droge, rimpelige en futloze huid:
De essentiële olie van sandelhout bezit ook revitaliserende en regenererende eigenschappen op de huid.

Verdun in twee eetlepels jojoba-olie: 2 dr sandelhout + 1 dr van echte lavendel + 1 dr roomse kamille. Eén maal per week zachtjes op het gezicht inmasseren.

Ik verstuif deze olie heel graag in mijn living na school, ik overdrijf niet met het aantal druppels want deze wordt niet aangeraden voor kinderen onder de 6 jaar. Mijn zoon is 3 jaar en ik doe dus geen gekke dingen en verstuif maar kort. 

Plus: onderzoek in 2006 heeft het effect bestudeerd van sandelhout op onze 'menselijke opwinding' (excitement). Daaruit blijkt dat ook al is een essentiële olie bewezen sedatief, kan te veel inhalatie het tegenovergesteld effect hebben. Volg daarom steeds de richtlijnen om het gewenste effect te bekomen.  

Voorzorgen:

 • kortdurend gebruiken en doseringen respecteren.
 • Enkel uitwendig gebruiken.
 • Niet oraal innemen.
 • Buiten het bereik van kinderen bewaren.
 • Afgeraden voor zwangere en zogende vrouwen en voor kinderen onder de 6 jaar.
 • In geval van oogcontact, het oog spoelen met een plantaardige olie.
 • Nooit onverdund gebruiken.
 • Kan irritatie van de huid veroorzaken (verdunnen!!!).

Conclusie:

Sandelhout essentiële olie heeft veel gezondheidsvoordelen en toepassingen vanwege de unieke chemische samenstelling en de karakteristieke geur. Het kan helpen bij het verminderen van angst en stress, het verbeteren van de stemming, het bevorderen van de slaap en het behandelen van verschillende huidproblemen. Als je op zoek bent naar een natuurlijk middel om je gezondheid en welzijn te verbeteren, is Sandelhout essentiële olie zeker de moeite waard om te proberen.

 

Liefs, 

Lisa 

 

 

Disclaimer 
Deze website geeft geen medisch advies. Alle informatie (tekst, afbeeldingen, ander materiaal) op de website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Dit is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Vraag altijd advies aan je arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.
Terug naar blog