Olie van de maand september: Zoete Sinaasappel

Olie van de maand september: Zoete Sinaasappel

Synoniem, botanisch: Citrus sinensis
Familie: Rutaceae
Gebruikte delen: Verse schil
Verkregen door: Mechanische koude persing
Voornaamste bestanddelen: Limoneen
Aroma omschrijving: zoet fruitig en zuurachtig aroma
Blend goed met: alle essentiële oliën 

 

Zoete Sinaasappel of oranjeschil groeit aan de zoete sinaasappelboom (3 à 10 m) en is een van de meest gekweekte boomsoorten ter wereld en dit natuurlijk vanwege de oranjekleurige, zoete vruchten en voor zijn helderwitte en geparfumeerde bloemen.

Weetje: Grapefruit is een natuurlijke hybride kruising tussen pompelmoes en zoete sinaasappel.

Voor de essentiële olie, die uit de schil wordt geperst, is 1 kg schil van meer dan
1000 vruchten nodig. Deze olie heeft een sombere, oranje-achtige kleur met een zoet fruitig en zuurachtig aroma. Wel opletten met deze EO want ze is fotosensitief of fotosensibiliserend, dat wil zeggen: na gebruik je huid niet blootstellen aan de zon aangezien het onze huid kan prikkelen in een te hoge dosis of te lage verdunning. Verstuiven kan natuurlijk wel! Ze is perfect voor na school of voor bedtijd. 

Inhalatie van sinaasappelolie (en bittere sinaasappel) is in talloze klinische onderzoeken effectief gebleken bij het verminderen van angst bij mensen. Bovendien kan inhalatie van deze essentiële olie worden gebruikt voor angstreducerende, antidepressieve, anticonvulsieve (stuipen), pijnstillende, ontspannende en kalmerende effecten dewelke ons algehele emotionele gedrag beïnvloeden. 

Je kan ze ook toepassen om vermoeidheid te verlichten en de ademhalingsfunctie tijdens lichaamsbeweging te verbeteren. Ook kan ze gunstig zijn voor onze ouderen, om de stemming te verbeteren, agitatie te verminderen en als manier om de cognitieve functie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer te verhogen. Een ontspannende massage met zoete sinaasappel verdund in plantaardige olie (PO) kan effectief zijn vanwege de antidepressieve eigenschappen.

Deze olie is #kidsproof dankzij haar milde karakter en kan veilig gebruikt worden op volgende manieren:

  1. Verstuif: enkele druppels in de verstuiver (half uurtje) voor een ontspannende sfeer. Het kan rusteloze kinderen kalmeren en helpen bij het in slaap vallen. Maak een blend met echte lavendel en ylang ylang voor nog betere resultaten. Of roomse kamille in plaats van lavendel. (2 druppels van elk)

  2. Huid:

  • Badolie: meng 1-2 druppels olie in een eetlepel plantaardige basisolie of zeep en voeg toe aan een vol bad.
  • Roller 10 ml: met 1-3 druppels EO en een basisolie naar keuze, masseer dit op de zonnevlecht en/of de voetzolen (plekjes die niet in de zon komen).

Voor de studenten en juffen onder ons: "Uit recent onderzoek bij Chinese middelbare scholieren blijkt dat verstuiving met Zoete sinaasappel extract zorgde voor vreugde (joy), hoop, positieve “academische emotie” met hoge activatie (arousal) en ontspanning (relaxatie) én dat tevens kwaadheid (anger) en negatieve “academische emotie” met hoge activatie (arousal) beduidend lager was (Ma., Y., 2022)." - Geert De Vuyst (Drie maal zoet - Geert De Vuyst)

 

BODY

Therapeutische eigenschappen van Citrus sinensis en haar toepassingen

 Rustgevend, antidepressief Zenuwachtigheid - stress - spanningen - rusteloosheid - depressiviteit -
ontgoocheling - angst - hartkloppingen
Ontsmettend, deodoriserend Ontsmetting van lokalen - storende geuren
Spijsverteringsstimulerend,
maagversterkend, windverdrijvend,
krampwerend, galvormend
Indigestie - slechte spijsvertering - maagpijn - darmkolieken - gasophoping - gebrekkige galaanmaak
Bron: Ladrôme

 

Om de spijsvertering te stimuleren, bij een zware maag of trage vertering kan je deze EO innemen of aanbrengen op de buikzone dmv massage. Gebruik 1 tot 3 druppels in een handje plantaardige basisolie. Of maak een rollertje!

Je kan sinaasappel EO ook gebruik in de keuken voor een fruitige en zoete smaak toe te voegen aan je desserts, gebak, kruidentheetjes of exotische gerechten: 1 dr essentiële olie, vooraf verdund in wat plantaardige olie, melk of honing.

 

MIND

Ze is de Olie van Overvloed en Gulheid. "Open jezelf voor welvaart en overvloed". Zoete Sinaasappelolie helpt om om de volgende negatieve emoties te transformeren: angst, inflexibiliteit, nervositeit, werkverslaving, jaloezie, gebrek aan humor en de overtuiging dat je niet genoeg bent.

Zoete sinaasappel ontspant de geest en herinnert je eraan dat er tijd zal zijn en dat je de energie zult hebben om te doen wat het belangrijkst is.

Deze olie inspireert overvloed, ondersteund een positieve stemming, bevorderd creativiteit, brengt fysieke energie terug en helpt bij noodzakelijke veranderingen. Ze verbind je met je innerlijk kind en wat ervoor zorgt dat je weer spontaniteit, vreugde, geluk en speelsheid in je leven creëert, wat allemaal bijdraagt aan welvaart en in overvloed leven. Ze leert je (terug) delen, spelen, ontspannen en genieten van de vreugde en pleziertjes van het leven.  

Gefrustreerd en prikkelbaar? Meng 2 druppels Zoete sinaasappel, 2 druppels bergamot, 2 druppels roomse kamille in een diffuser en adem eens goed in en uit, laat alle zorgen los.

Kille houding: Meng 2 druppels Zoete sinaasappel, 2 druppels ylang ylang, 3 druppels mirre in een diffuser en word weer jezelf. 

Verlichting van een gefrustreerde, gespannen, negatieve houding: Meng 2 druppels Zoete sinaasappel, 3 druppels bergamot, 1 druppel wierook in een diffuser en happy thoughts!

Goed humeur: 5 druppels zoete sinaasappelolie, 6 druppels patchoeli, 6 druppels wierook, 8 druppels geranium, 10 druppels bergamot en 8 druppels echte marjolein. Meng in een glazen flesje met pipet van 10ml en voeg 4-6 druppels toe aan een diffuser en tover een lach op je gezicht.

Wist je dat lachen dopamine en endorfines vrijmaken die een rol spelen bij het voelen van plezier en bij het verdoven van gevoelens van pijn? Als we lachen scheiden we ook minder stresshormonen af (cortisol) en laten we negatieve energie uit het lichaam los. Dat laatste weten we dankzij Freud. 

En al lach of glimlach je niet spontaan, zullen onze hersenen deze stofjes toch aanmaken bij het activeren van de gelaatspieren. Cool hé? Geen excuus meer om grumpy rond te lopen en al zeker niet met Zoete sinaasappel in huis! 

 

SPIRIT

Zoete sinaasappel helpt bij het inzien dat je niet volledig de controle over je leven hoef te hebben. Tijd is een illusie en deel van een te kort bewustzijn dat ons al decennia lang zijn ingeprent. Deze olie helpt die collectieve gedachtenpatronen te doorbreken. Hiermee worden gedachten, manieren van leven, overtuigingen bedoeld die niet van jou zijn maar van een ander, de maatschappij. Als jij het leven en haar visie erop anders wil aanpakken dan hoe je (groot)ouders het deden moet je dat zeker doen. Je hebt niks te vrezen, we zijn hier om te leren gelukkig te zijn. En stilletjes aan komen we er wel. Soms geraken we weer van't padje en winden we onszelf op in onze problemen en verliezen we het zicht op de werkelijkheid van het leven. Take a step back en laat alles waar je niets aan kan veranderen los. Steek er je energie niet in, laat het jou niet leegzuigen.

Als je niet weet wat doen, verstuif dan zoete sinaasappel omdat ze helpt je geest te ordenen bij het vinden van oplossingen voor problemen in plaats van de 'easy way out' te kiezen. 

 

Affirmatie:

  • Ik voel de rijkdom van mijn wezen en weet dat er altijd goed voor mij gezorgd wordt.
  • Ik verdien een leven vol geluk en vreugde en ben dit waardig.
  • Ik kan bereiken waar ik mijn zinnen op heb gezet.
  • Ik ben dankbaar dat ik met elke ervaring een betere versie van mezelf word.

 

Liefs, 

Lisa

Terug naar blog