Olie van de maand januari: Tea Tree - eerste hulp in een flesje

Olie van de maand januari: Tea Tree - eerste hulp in een flesje

Synoniem, botanisch: Melaleuca alternifolia
Familie: Myrtaceae
Gebruikte delen: Blad
Verkregen door: Traditionele waterdampdisitillatie (stoomdistillatie)
Voornaamste bestanddelen: Terpinen-4-ol, y terpineen, eucalyptol

Deze krachtpatser bevat meer dan 92 verschillende stofjes en staat bekend om zijn antiseptische, antivirale en antibacteriële kwaliteiten. Deze veelzijdige olie, oorspronkelijk van Australië, wordt door stoomdestillatie van de bladeren verkregen. Deze boom werd door de Aboriginals gebruikt voor zijn medicinale voordelen en deze kennis heeft zich, gelukkig, verspreid over de hele wereld.


Haar therapeutische eigenschappen zijn:

 • Breed antibacterieel (vooral thv. NKO), urinewegen, huid en darmen; schimmelremmend, antiviraal, antiparasitair, imuunstimulerend: aften, mondzweren, ontstekingen in mond en keel, gordelroos, wonden, abces, blaasontsteking, darmparasieten, …
 • Verminderd overvulling van aderen en lymfevaten, bevordert de aderlijke terugstroom, hartspierversterkend en verwarmend: spataderen, aambeien, zwakke hartspier, kouwlijkheid.
 • Radioprotectief, huidbeschermend: brandwonden door radiotherapie.
 • Versterkt en harmoniseert het zenuwstelsel, ook algemeen: algemene uitputting en door stress, depressiviteit door stress, vermoeidheid, …

Naast alle fysieke voordelen werkt deze eo ook opbeurend. De geur ruikt een beetje ‘medicinaal’, kruidig, je moet ervoor zijn maar ik vind hem geweldig, dus werk opbouwend zodat je eraan kan wennen. Het is een echte must have in je thuis en I’ll tell you why:


BODY
Je kan er een gezichtsreiniger of cleanser mee maken voor een propere huid (én ze verjongt). Enkele druppels combineren met je huidige cleanser voor extra reinigende eigenschappen is ook een optie.


Puistjes en/of andere huidirritaties kan je puur aanstippen met een oorstokje.


Melaleuca verhoogt de immuniteit, deze kan je stimuleren door het dagelijks op de onderkant van uw voeten te rollen. En helpt niet enkel de beestjes binnenin te bestrijden maar ook rondom ons op oppervlakten e.d. (bye bye dettol) én in de lucht. Gebruik het daarom ook in je diffuser om de lucht te zuiveren en te reinigen.


Regelmatig last van je (teen – brrrr) nagels? Smeer ze dagelijks in met een druppeltje om ze sterk en gezond (lees: schimmelvrij) te houden.


Al fan van tea tree essentiële olie ondertussen? Ik alvast wel, luizen daarentegen they hate it! Toen ik eind september de 1e luizenalarm mail kreeg (bij ons: kriebelbeestjes) dacht ik al meteen t’is niet waar hé… Niet persé voor mijn zoon zijn haar maar het mijne (dat wel 30 cm langer is uhum, not a bad parent here)! NO WAY DUS. Tea tree in de aanslag en een druppeltje achter de oren, stipje in nek en op het etiket vanachter zodat die kleine rotzakjes, vanaf ze willen springen, van hun sus vallen. Héhé. Tot nu toe heeft dit zeer goed gewerkt en we zijn luisvrij gebleven.


Massage om de urinewegen te ontsmetten bij blaas- of urinebuisontstekingen: handje olie + 3 à 4 druppels tea tree en op je onderbuik aanbrengen (3x/dag 1 week).


Massage bij (gelige) schimmelnagels, voetschimmels: 1 dr tea tree + 1  dr palmarosa in een beetje basisolie en ’s morgens en ’s avonds insmeren.


Massage van de sinusstreek, rond oren, op keel of borst bij NKO infecties (oorontsteking, keelpijn, …) en werkt ontsmettend: 3 à 4 dr tea tree in een handje basisolie en lokaal inmasseren.


Stoombad bij NKO infecties om de luchtwegen te ontsmetten en vrij te maken: verdun 2 dr tea tree + 4 dr ravintsara + 1 dr eucalyptus radiata in een kom heet water. 2 à 3 maal inhaleren gedurende 1 week.


Eigenlijk is deze olie het fijnste om te gebruiken in rollers. Ik beveel hem niet aan als smaakversterker! Maar hij is wel geschikt om inwendig te gebruiken. Je kunt hem dus smeren aan de binnenkant van de mond of op de lippen bijvoorbeeld ter verzorging van koortsblaasjes. Of voor allerlei ontstekingen in de mond, tanden, ... 


Tea tree olie helpt de haarzakjes te ontstoppen en je wortels te voeden dus zeker handig om toe te voegen aan shampoos en conditioners.


Ik kan blijven gaan hier, eindeloos veel voordelen op fysiek vlak dus check voor de info hier of vraag dit top boek voor je verjaardag, Pasen, ‘feest’dagen genoeg. 😉
 
MIND


Melaleuca is de olie van energetische grenzen.  Bijna iedereen is er al mee in contact gekomen, die ene persoon die wat dominanter is waarbij je weet dat het beter is je mond te houden en gewoon ja te zeggen (misschien om interessant te wezen of net uit angst). Je cijfert jezelf en je eigen mening helemaal weg. Het is moeilijk om uit deze vicieuze cirkel te raken, de enige manier is leren je grenzen aan te geven en je eigen pad te bewandelen.

Tea Tree helpt negatieve energetische bagage op te ruimen en richt zich specifiek op co-afhankelijke parasitaire relaties.  Deze olie is voor mensen met een zwakke wil en slechte grenzen. Als je soms ‘op’ bent, moe, leeg, plat vraag je dan eens af waar je energielek zit. Soms hebben we het zelfs niet door dat we worden leeggezogen door energievampieren rondom ons maar probeer ook  eens stil te staan bij vraag ‘sta ik het toe dat ze mij helemaal opzuigen?’ Probably yes want je kan geen of moeilijk neen zeggen waardoor je jezelf overbelast. Of je legt jezelf te veel druk op 'ik moet dit doen'...


Tip: Doe een druppeltje eo op je borstbeen en zorg dat je nee zegt als je nee wilt zeggen en ja als je ja wil zeggen. Je kan ook een “I CAN SAY NO” roller maken met tea tree eo en bergamot eo (zorgt voor vertrouwen) of van elk een druppel op een ketting met een lavasteentje, geursteen, inhaler, …


Ze helpt om energetische grenzen te stellen, gezonde en respectvolle verbindingen te vormen, werkt empowered, staat voor veerkrachtigheid en veiligheid.


Wrijf dagelijks Tea Tree op de onderkant van je voeten om jezelf te herinneren aan zelfrespect en zelfliefde door de tijd te nemen om duidelijk je grenzen aan te geven. Vraag jezelf af wat je tolereert en wat niet.


Affirmaties:

 • Ik heb de moed om mijn grenzen aan te geven en mijn zelfgekozen weg te begaan die goed voor mij is.
 • Ik respecteer mezelf en sta anderen toe mij ook te respecteren.
 • Ik ben duidelijk over wat ik kan controleren en wat niet.
 • Ik offer niet langer mijn geluk op om de vrede te bewaren.

 

SPIRIT


Spiritueel helpt Tea Tree ons eraan herinneren dat we het vermogen hebben gekregen om te kunnen kiezen. Het herinnert ons ook aan het vermogen om de keuze van anderen te respecteren en te eren.

Je kan alleen maar gezond zijn als je nee kunt zeggen en dus de moed hebt om voor jezelf op te komen. We beschikken niet over een continue energiestroom, af en toe moeten we eens tot onszelf komen en weer opladen, rusten.
Een fysiek teken van je gebrek aan eigendom over je keuzes is de overgroei van schimmels en andere indringers in de darmen. Een schimmel is een fysieke manifestatie van parasitaire energie. 


Zelfbewustzijn bevordert zelfrespect, zelfacceptatie en zelfzorg, wat minder wiggle room betekent voor duistere, negatieve gedachten en energie. So it is so. Weg ermee!


Deze olie is kidsproof (denk aan de luizen en energetisch grenzen stellen!) maar vergeet niet te verdunnen.

Welke essentiële olie gaat hand in hand met het kruidige aroma van tea tree? 
Lemongrass, eucalyptussen, citroen, zoete sinaasappel, blauw boerenwormkruid, cipres, lavendel, rozemarijn, kruidnagel, On Guard. (Citrus oliën in het algemeen)


Voorbeeld: 

 • Kruidig + kruidig

 • citrus + kruidig

 • citrus + hout + kruidig

 • Bloemig + kruidig

Je kan essentiële oliën ook combineren, blenden, mixen volgens hun geurtoon. 

 

Voorzorgen:

Tea Tree is NIET goed voor katten omdat ze het enzym glu-cu-ronyl-transferase missen. Dit enzym stelt andere diersoorten in staat om de fenolen, ketonen of terpenen in essentiële oliën via de lever of de nieren "af te breken" en uit te scheiden. Omdat deze in eucalyptus, kruidnagel, oregano, tea tree, tijm, wintergroen en kaneel zitten zijn deze schadelijk voor katten. Opletten dus als je jezelf net hebt ingewreven en dan je kat aait, verstuiven kan je best ook niet doen als de kat in huis is. 

Ook bij honden kan tea tree beter vermeden worden (zeker voor honden lichter dan 20 kilo) en kan je deze olie vervangen door geranium, arborvitae, mirre of cederhout. Het advies om melaleuca (teatree) niet te gebruiken bij honden komt uit een onderzoek uit januari 2014 (JAVMA (Journal of the American Veterinary Medical Association) die een studie hebben gedaan “Concentrated tea tree oil toxicosis in dogs and cats: 443 cases (2002–2012). De conclusie is dat teatree niet niet wordt aanbevolen. Het onderzoek ging over ca 44 gevallen per jaar van ongeveer 70 miljoen honden in Amerika en er is niet gekeken naar het merk en de puurheid.

De kwaliteit van je essentiële olie kan een grote invloed hebben op de giftigheid (toxiciteit). In veel gevallen betrof het onzorgvuldig gebruik (veel te veel gebruiken, niet verdunnen, orale en zelftoediening d.m.v. een infuus). Bij overdosering kan een hond lusteloos worden, gaan kwijlen, overgeven etc.

Gebruik het niet bij dieren met leverklachten. (info van Dr. Roark, the essential oil vet, lid van de doterra Veterinarian Advisory Board : https://essentialoilvet.com/frequently-asked-questions/)

 

Enkele receptjes:

Immuniteitsbooster: BERE STERK (max 2% verdunning 2-6 jaar)

1 Wierook

1 Echte lavendel

1 Oregano

1 Tea Tree

1 On Guard blend

10 ml roller flesje + plantaardige basisolie

 

ANTI-ENERGIEVAMPIER / BYE BAD FRIENDS (max 2% verdunning 2-6 jaar)

3 Tea tree

3 Bergamot

10 ml roller flesje + plantaardige basisolie

 

PUBERPUISTJES

 • Puur aanstippen
 • DIY cleanser: online staan veel receptjes op basis van bijvoorbeeld plantaardige olie, castille zeep, honing, klei, …

Ingredienten DIY cleanser

 • 1/4 cup castille zeep

 • 1 cup gedistileerd water

 • Zeepflesje met (foam) pompje

 • 5–10 druppels eo (bv; tea tree, echte lavendel, geranium, strobloem, neroli, roomse kamille)

Alles combineren en goed schudden voor gebruik.

 

WONDJES (natuurlijk anticeptum)

 • Puur of verdund aanbrengen op de wonde (bv. een snee in de vinger, schaafwonde, …).
 • Ik gebruik hiervoor 2 ml rollertjes die in onze EHBO kit zitten, zeer handig en het kan mee op vacay!

 

HOESTJES&SLIJMPJES

 • Smelt wat sheaboter en/of bijenwas met wat basisolie en voeg 2 druppels tea tree en 2 druppels echte lavendel toe en smeer min. 3x per dag je borst, rug(gengraat) in. (kidsproof, denk ook aan Saro, Ravintsara en Eucalyptus Radiata)
 • Of maak je eigen DIY zalf in een donker afsluitbaar potje.

 

OORPIJN

Druppeltje (verdund) achter en voor het oor smeren, nooit erin! Of 1 druppel op een watje en voor de gehoorgang steken, ook nooit erin. Eventueel in combi met Eucalyptus Radiata.

Gewoon geen eo ergens in steken, oké? 🤪

 

BYE BYE LUISJES (en roos)

Handje shampoo met een druppeltje erin en wassen maar OF verdund druppeltje achter oren, in nek of op etiketje/kledij (onverdund).

 

Vragen? Shoot!

 

 

Liefs, 

Lisa 

 

Disclaimer 
Deze website geeft geen medisch advies. Alle informatie (tekst, afbeeldingen, ander materiaal) op de website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Dit is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Vraag altijd advies aan je arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.
Terug naar blog