Onze huid hydrateren

Onze huid hydrateren

Eerst even toelichten waarom het juist goed is om onze huid te hydrateren en dit niet alleen in de zomer maar in elk seizoen. In tegenstelling tot deze vaak voorkomende fout is het niet in de zomer dat je huid uitdroogt maar net in de winter!

Huh?!

Dit komt door de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten, een daling in de luchtvochtigheid en doordat we ons in de winter goed bedekken met die lekkere warme kleren, (te) warme douches nemen die onze opperhuid eigenlijk irriteren en de hydrolipidenfilm kapot maken.

Naast onze huid juist soigneren met een (aloë vera) gel en een voedende plantaardige olie, is genoeg water drinken een must maar dat hoef ik jullie niet meer te vertellen denk ik. Geen excuses over hoe saai en smaakloos water is, pimp het met een druppeltje essentiële olie en voilà!

 

Waarom hydrateren?

Reden 1: hydrateren verbetert de staat van je huid

Dit kan onder andere door veel water drinken maar je kiest natuurlijk niet zelf waar dit water zijn ‘werk’ doet dus is het ook belangrijk om je huid te hydrateren met een voedende en vocht inbrengende crème of huidolie. Al dan niet in combinatie met essentiële oliën want ja, deze kan je gewoon toevoegen aan je dag/nachtcrème, bodylotion, serums, … Tof hé?

Van binnenuit kan je de huid een boost geven door het nemen van supplementen die collageen bevatten. Het meest voorkomende eiwit in ons lichaam is namelijk collageen en dit bevindt zich in onze bindweefsels. Deze sterke en rekvaste molecule houdt ze jong en bezorgt ze stevigheid, elasticiteit. En deze hebben we nodig aangezien de hoeveelheid collageen in onze weefsels al begint te slinken vanaf de leeftijd van 20. Dat wordt uiterlijk zichtbaar doordat onze huid sneller uitdroogt, slapper wordt en er – OHJA – rimpels ontstaan. Ook minder zichtbare (wel voelbare) ouderdomsverschijnselen steken de kop op zoals in het kraakbeen, botten en organen.

We moeten ons lijf dus een beetje helpen dit stofje zo lang mogelijk op pijl te houden.

Collageen kunnen we innemen als supplement zoals bijvoorbeeld Collagen Platinum van Mannavita dewelke gehydrolyseerd collageen bevat. Het wordt aangeboden in een goed oplosbaar poeder met een zeer neutrale smaak. Het lost gemakkelijk op in alle lauwe tot warme koolzuurvrije dranken en je kan het zelfs in je muesli, smoothies en shakes doen. Regelmatig gebruik van 5 à 10 g per dag is een aanrader in de “anti-aging”- strategie om de bindweefsels van huid, botten, gewrichten, tanden, haar, nagels, organen en slijmvliezen te beschermen tegen vroegtijdige ouderdomsverschijnselen en ze jong, strak en stevig te houden. That’s what we want right?

(Bij interesse in de voedingssupplementen stuur je mij maar een berichtje aangezien deze misschien nog niet op de shop staan)

Reden 2: Hydrateren remt de talgproductie

Klinkt misschien onlogisch maar een droge huid heeft vaker last van acné dan een vette huid, dit komt doordat de talg bij acné zich beter kan vastzetten dan op een gehydrateerd velletje.

De huid moet dan namelijk zelf minder talg(olie) aanmaken. Je huid “vet” maken door middel van crèmes te smeren zal dus een averechts effect hebben.

‘Jamaja’ hoor ik je al zeggen, bijna elke crème is toch vet(tig) en dik? Het hangt een beetje af van hoe snel deze intrekt en zint een crème jou niet dan kan je een gel of lotion proberen aangezien deze wat ‘luchtiger’ zijn en sneller opgenomen worden door de huid.  Of maak jezelf een diy roller met een basisolie die het beste bij jou past met daarin je favoriete essentiële oliën.

Reden 3: Hydrateren boost de elasticiteit van de huid

Laten we eens testen hoe jeugdig (of gehydrateerd) ons vel is: pak de huid op de bovenzijde van je hand even tussen twee vingers en trek het omhoog, laat daarna meteen los. Als je huid meteen weer op zijn plek valt mag je jezelf een applausje geven want dit wel zeggen dat je huid voldoende gehydrateerd is. Indien je huid eventjes, paar seconden, omhoog blijft staan duidt dit op tekenen van een droge huid of uitdroging. Dringend tijd om te hydrateren dus.

Reden 4: Hydrateren zorgt ervoor dat rimpels vervagen

Uit studies is gebleken dat mensen die goed gehydrateerd hebben gedurende hun leven later veel minder last hebben van rimpels. Zorg er dus voor dat je je huid van buitenaf hydrateert maar ook van binnenuit ondersteunt. Een combinatie van beide methoden is altijd beter. Want van sporten zonder daarnaast gezond te eten zal je ook niet afvallen. Sorry, don’t want to burst your bubble…

Huidtype

Nu jullie het belang van hydrateren kennen kunnen we over gaan tot de juiste huidolie kiezen. Maakt niet uit welk huidtype je hebt, zorg dat je plantaardige olie te vertrouwen is en dat hij van biologische landbouw afkomstig is, koud geperst en 100% puur en natuurlijk is (mogelijks verrijkt met tocoferol aka natuurlijke vitamine E). Normaal staat al deze info of je etiket of doosje. Dit geldt ook voor gezichtscrèmes, zorg dat deze ‘brol vrij’ is. Kies bijvoorbeeld eens basiscrème en voeg daar zelf je vitamine E en essentiële oliën aan toe (kleine potjes zodat ze op  zijn tegen dat ze vervallen). 

De zeer, zeer, zeer droge of atopische huid

Dit soort huid is geïrriteerd, intolerant en extreem droog. Vergelijk het met een kurkdroge, super dorre woestijn… Zoete amandelolie (Prunus amygdalus) is een goede keuze omdat deze de geïrriteerde en zeer droge huid regenereert of doet herleven. Het zal een jeukende huid kalmeren en bijdragen tot het herstel van de huidbarrière (scheurtjes, ter preventie van striae, …) als het aangebracht wordt op het lichaam en gezicht.

Tip van de experten: perfecte olie om te gebruiken om de kwetsbare kinderhuid te voeden en om deze als natuurlijke make-up remover in te schakelen (daarna nog eens mild reinigen). 

De zeer, zeer droge en dunne huid

Deze huid is al zijn soepelheid en vocht kwijt, zoals de dorre woestijn van hierboven maar minder ernstig… Makkelijke opneembaarheid van de huid is dus verreist. Avocado-olie (Persea gratissima) is hier een goede keuze daar hij super veel Omega 9 of oliezuur bevat. Het is een geweldig herstructureringsmiddel dat bijdraagt aan voeding en elasticiteit van de huid.

P.S.: let op met cleansers uit de winkel, deze kunnen de huid uitdrogen.


Tip van de experten: Gebruik elke ochtend een druppel avocado-olie om de jeugdigheid van de ogen te voeden en te behouden. Het is ideaal voor het gezicht samen met bijvoorbeeld argan-olie.

De normale huid

Nobody’s perfect, zelfs de normale huidtypes niet. Ook bij hen is optimale hydratatie vereist om mogelijke uitdroging of andere onvolkomenheden te voorkomen. Dit kan met macadamia-olie (Macadamia ternifolia) die de huid voedt (dankzij het Omega-7 gehalte) maar eerder droog aanvoelt voor een olie omdat deze onmiddellijk indringt zonder vettige film achter te laten.

Perfect dus voor diegene die niet van dat vettig gedoe houden.

Tip van de experten: Macadamia-olie is een multifunctionele olie die perfect is om mee te nemen op vakantie vanwege zijn versterkend en omhullend effect op huid EN haar (lichaam, gezicht, haar, …). Ideetje voor een DIY (beach hair)spray 😉

De combi huid: normaal tot vet

Hier moeten we opletten dat de huid niet nog meer talg gaat produceren. De go to olie hiervoor is jojoba-olie (Simmondsia chinensis) dewelke niet vettig, zeer hydraterend en snel absorberend is. Ook brengt het de talgproductie weer in balans. Ideaal voor de gecombineerde tot vettige huid dus!

Tip van de experten: Gebruik (maar) enkele druppels jojoba voor het gehele gezicht bij de dagdagelijkse verzorging (goede keuze voor de DIY roller!) en/of gebruik het als masker voor shampoo om een vette of rooskleurige hoofdhuid te reguleren.

De bebonnekes huid of rijpere huid

Deze huid is gedevitaliseerd, gerimpeld en rijp en moet dringend zijn tonus (spanning) en elasticiteit terugkrijgen. Dankzij de rijkdom aan Omega-6 zorgt Bernagieolie (Borago officinalis) voor een kostbare verzorging die bijdraagt aan de regeneratie van de opperhuid en deze vitaliteit en flexibiliteit brengt. Masseer je gezicht 's ochtends of' s avonds, na het spuiten met bloemenwater, met een paar druppels plantaardige olie om de olie goed te laten doordringen. Uiteraard kun je verschillende plantaardige oliën combineren om je 100% gepersonaliseerde serum te creëren.

Tip van de experten: Bernagieolie vormt een mooie synergie tesamen met arganolie (Argania spinosa) of teunisbloemolie (Oenothera biennis).

Bloemenwater om zachtjes te hydrateren (ze neutraliseren kalkaanslag en kalmeren de huid):

  • Damastroos hydrosol: voor verzachting en toning. Het heeft verhelderende en verzachtende eigenschappen die voldoen aan de behoeften van een droge en gedevitaliseerde huid.
  • Helichrysum hydrosol (immortelle): is kalmerend en samentrekkend. Deze werkt versterkend en verstevigend op de opperhuid.
  • Oranjebloesem hydrosol: voor een rustgevend en kalmerend effect op de huid.

Conclusie? HYDRATEREN TIENS! 

Voordelen plantaardige oliën:

  • Hydrateerd de huid
  • Versterkt en beschermt de huid
  • Hersteld de huid
  • Vult tekorten in (essentiële) vetzuren aan
  • Voedt een droge huid
  • Brengt vette huid in balans
  • Houdt de huid jong

Wil je hier ook graag meer over weten en leren? Dan raad ik je aan om het GROOT HANDBOEK AROMATHERAPIE DOOR GREETJE VAN DEN EEDE & DR. GEERT VERHELST aan te schaffen. Hij kost 99 euro en is elke euro waard, ik kan je garanderen dat je er geen spijt van krijgt 😊 Achteraan het boek staat een groot stuk over de meest voorkomende plantaardige oliën die hier genoemd zijn maar ook bijvoorbeeld: hazelnoot-, koolzaad-, walnoot-, lijnzaadoliën,… én zelfs eentje dat ik nog niet kende, Sisymbriumolie (Sisymbrium irio).

Het boek bevat:

  • honderden wetenschappelijk onderbouwde en praktijkgerichte recepten voor de meeste voorkomende klachten en aandoeningen: eenvoudige recepten, met één of enkele essentiële oliën, en meer uitgebreide, met uitgekiende synergieën voor professioneel gebruik
  • alle mogelijke toepassingen: vernevelen, inhalatie, huidapplicatie, massage, baden, orale inname…
  • 80 uitgebreide en 40 kleinere monografieën, waarin de meest gebruikte essentiële oliën worden voorgesteld
  • een hoofdstuk over de chemische achtergronden om de werking van essentiële oliën te staven
  • de kwaliteitseisen waaraan essentiële oliën dienen te voldoen
  • een ‘Do it yourself’-hoofdstuk voor wie zelf essentiële oliën wil verwerken in zijn verzorgingsproducten en met tips voor een EHBO-kit, een thuis- en reisapotheek
  • rijkelijk geïllustreerde afbeeldingen

 

Liefs,
Lisa

Terug naar blog