DIFFUSER KEUZESTRESS!

DIFFUSER KEUZESTRESS!

Het plezier van aromatherapie begint bij een kwaliteitsvolle en mooie verstuiver uit te kiezen. Ga voor een ultrasone (water) of een nebulizing (glazenkolf) verstuiver. Tegenwoordig heb je heel veel keuze in diffusers; leuke diertjes voor onze kiddo’s en/of een echt eye catcher voor in je living (ja hoor, het oog wil ook wat).

Ook hier heb je gradaties in kwaliteit, wees je hier bewust van. Diffusers moeten bestand zijn tegen essentiële oliën want deze kunnen plastiek aantasten en met een goedkoop model kan je microplastics verstuiven (OH GOD NO!).

Bij de aankoop van eender welke optie moet je dus letten op de materiaalkeuze, licht- en kleurinstellingen, timer mogelijkheden, veiligheid (automatisch uit als water op is), hoeveelheid geluid je toestel maakt, met of zonder lader (draadloos kan!) en het onderhoud. 

Ikzelf heb thuis de Petal 2.0-, LaDrôme bamboeChi Space en de Apple verstuiver. Ik ben van ze allemaal grote fan! Enkel de bamboe verstuiver van LaDrôme en de Apple diffuser beschikken over leuke kleurtjes de andere 2 hebben een gezellig warm licht waarvan de Chi Space extra gezellig en cosy is. Op de site staan meerdere modellen om uit te kiezen met leuke lichtjes, vormen, …

 

1) NEBULIZING DIFFUSERS

Deze soort essentiële olie diffusers werkt vergelijkbaar met de ultrasone diffuser. Ze worden vaak erkend als de beste vorm van verstuiving omdat de oliën rechtstreeks de lucht in worden gebracht zonder toevoeging van water of gebruik van hitte. Daardoor geven ze een pure en sterk geconcentreerde geur af. 

Werking:

Een luchtpompje onder in het apparaat blaast lucht over een kleine buis en creëert daarmee een krachtig vacuüm dat de etherische olie van de onderkant naar de bovenkant trekt in een fijne spray.

Je gebruikt 10 – 20 druppels.

Timer:

Schaf een nebulizer aan met een automatische timer van bijvoorbeeld enkele cycli waarna hij vanzelf stopt. Daardoor kun je verzadiging in de lucht van essentiële oliën vermijden.

Onderhoud:

Een nebulizing diffuser moet je regelmatig reinigen. Want wanneer je deze even niet gebruikt en de essentiële olie daardoor wat opdroogt, loop je kans dat het tere glas gaat verstoppen. 

  • Vul de glazen kelk met een klein laagje alcohol 70% of alcohol 95%.
  • En zet de diffuser een kwartiertje aan.
  • Daardoor lost de EO gemakkelijk op en wordt je diffuser weer helemaal schoon.
  • Giet na het kwartiertje de overgebleven alcohol met de daarin opgeloste etherische olie uit de diffuser en dan is hij weer klaar voor gebruik.

(Momenteel niet te verkrijgen in op de webshop) 

 

2) ULTRASONE/ULTRASONIC DIFFUSERS

Ultrasone (bevochtigende) verstuivers hebben een waterreservoir met een maximumlijn die je vult en waar je vervolgens de essentiële oliën aan toevoegt.

Werking:

In het apparaat bevindt zich een schijf die een trilling afgeeft, waardoor microdeeltjes essentiële olie in de lucht worden verspreid.

Dit type olieverdamper creëert een koude nevel, die zeer geschikt is voor therapeutisch gebruik. De oliën worden niet blootgesteld aan hitte, waardoor de helende eigenschappen van de essentiële olie intact blijven. Het aantal druppels hangt af van je verstuiver, de grootte van je ruimte en de afstand tussen jou en je diffuser (kleine ruimte: 1-5 dr / middel: 5-10 dr / groot: 10-15 dr). 

Deze is waarschijnlijk het meest populaire type verstuiver van essentiële oliën vandaag de dag. Als niemand anders het zegt, heb je waarschijnlijk een ultrasone diffuser. 

By the way: hydrolaten kan je ook toevoegen aan je verstuiver.

Timer:

Ook bij dit soort toestellen is een timer gemakkelijk, om dezelfde redenen als bij de nebulizer. 

Onderhoud:

Om de 2-tal weken voeg ik wat azijn en water toe aan mijn diffuser en zet hem een kwartiertje aan (onder de dampkap). Daarna spoel ik hem uit en reinig ik met een droge, pluisvrije doek de binnenzijde en klaar!


3) PASSIEVE DIFFUSERS 

Dit soort verstuivers bestaat uit natuurlijke materialen die de essentiële oliën absorberen (bv. geursteen, stukje hout, …), en het aroma na verloop van tijd in de ruimte verspreiden. Ze zijn een zeer economische manier om essentiële oliën te verspreiden, en ook geschikt voor plaatsen waar geen elektriciteit beschikbaar is. 

Werking:

Passieve (verdampende) olieverspreiders gebruiken in principe alleen de lucht om ons heen om de essentiële oliën te verspreiden. Ze gebruiken geen warmte en geen water om de essentiële oliën te verspreiden. 

Ik heb een mooie geursteen die altijd op mijn bureau staat als ik werk, die neem 's morgens mee naar kantoor en  gebruik 1-3 druppels toevoegen. Dan is het genieten of wachten op de reacties van collega’s. Niet iedereen staat ervoor open heb ik al gemerkt (pech voor hun denk ik dan want ze missen iets!).

Diffusers van riet of lavasteen zijn ook passieve diffusers.

Deze soort heeft natuurlijk geen timer, eens de oliën vervlogen zijn is de geur verdwenen, en vergt geen onderhoud behalve af en toe eens afstoffen misschien 😉 


4) WARMTE VERSPREIDERS

Warmteverspreiders zijn apparaten zoals kaarsbranders of theelicht olieverspreiders. Deze zijn meestal gemaakt van keramiek of keramisch glas. Ze zorgen ervoor dat de essentiële oliën snel verdampen en kunnen het potentieel van de essentiële oliën die voor aromatherapie worden gebruikt niet optimaal benutten. 

Daarom wordt het gebruik van een kaarsbrander voor aromatherapie afgeraden. De eigenschappen van essentiële oliën veranderen aanzienlijk wanneer er hitte wordt toegepast en gaat hierdoor ‘kapot’. Een NO GO dus. 

Geurstokjes, luchtverfrissers, waxmelts, plugins, geurkaarsen, enz. Ze hebben allemaal hetzelfde nadeel; de geurstoffen zijn synthetisch. Als jij, je kinderen en/of huisdieren dit inademen is het heel slecht voor je lichaam en longen. Je lichaam kan meteen reageren met hoofdpijn, misselijkheid en hoofdpijn als gevolg. Your body knows, listen to it!

Ik weet het, het ziet er mooi uit, t’is leuk om aan te doen maar ik doe dit niet meer. Tenzij je natuurlijk melts, kaarsen, … aanschaft op basis van soja- of bijenwas. 


Conclusie:

Geen warmteverspreiders adhv kaarsjes meer kopen want dit maakt je kostbare EO’s onbruikbaar en de geurdingen die er vaak bij zitten zijn schadelijk voor onze gezondheid. 

De beste optie om de therapeutische eigenschappen van EO’s te ervaren is de nebulizer of de ultrasoon verstuiver. De geursteen of – hanger is dan weer super handig voor in de auto, op je bureau, … als je toch graag een aangenaam aroma om je heen wil. 

Lees hier de blog: top 10 voordelen van essentiële oliën verstuiven


Liefs, 


Lisa 

Terug naar blog