TOP 10 voordelen van verstuiven

TOP 10 voordelen van verstuiven

1. Natuurlijke luchtreiniging

Essentiële oliën hebben antimicrobiële eigenschappen die de luchtkwaliteit verbeteren en reinigen, in tegenstelling tot geurkaarsen en luchtverfrissers e.d. (die enkel maar bijdragen aan de luchtvervuiling).

Mijn favoriete oliën om te verstuiven voor dit doel zijn:

Enkelvoudige oliën: Balsemspar - Bergamot - Bergbonenkruid - Cajeput - Atlasceder - Citroen - Citronella - Grove Den - Euycalyptus Radiata en Globulus - Niaouli - Palmarosa - Oregano - Ravintsara - Tea Tree - Tijm ct linalol en ct thymol.

Blends: Purify - Frisse Lucht

Extra's: Sfeerspray Pur'Citrus

 

2. Ondersteunt een gezond ademhalingssysteem

Bepaalde essentiële oliën, zoals de Eucalyptussen en Saro voor de kiddo's, kunnen het ademhalingssysteem ondersteunen en bevorderen. Deze oliën helpen bij het openen van de longen, wat zorgt voor een verfrissende ervaring. Het verstuiven van deze oliën in combinatie met (spijk)lavendelolie kan extra ondersteuning bieden voor de luchtwegen. Tijdens seizoenen waarin ademhalingsongemakken veel voorkomen, kan het verstuiven van een van deze oliën een verkwikkende ervaring bieden (al dan niet in een synergie):

Enkelvoudige oliën: Balsemspar - Bergbonekruid - Cajeput - Atlasceder - Grove Den - Hyssop - Mirte ct Myrtenylacetaat - Palmarosa - Spijklavendel - Tijm ct linalol en ct Thymol - Saro - Wierook - Eucalyptus Radiata en Globulus.

Blends: Air - Ademhaling - Ademhaling spray 

Extra's: Gezonde luchtwegen thee melange

 

3. Bevordert een gezonde cognitieve functie en geheugen

Onderzoek heeft aangetoond dat essentiële oliën zoals rozemarijn kunnen helpen bij het verbeteren van het geheugen en de cognitieve functie. Het combineren van rozemarijn met pepermunt kan een nog stimulerender effect hebben, waardoor het een uitstekende keuze is voor studeren of wanneer je gefocust wilt blijven. Je kan ook citrusoliën toevoegen voor een verkwikkend, levendiger en leuker aroma.

Pepermuntolie kan ook worden gebruikt om de focus te bevorderen, vooral als je je moet concentreren en gestimuleerd wilt worden. Citroen essentiële olie wordt ook wel de olie van focus genoemd, dus ik zou deze ook proberen wanneer je echt iets gedaan wilt krijgen en vergeet deze blog niet te lezen voor die extra push tijdens examens, blokperiodes, op het werk, ... 

Enkelvoudige oliën: Basilicum ct linalolRozemarijn ct verbenon - Citroen - Pepermunt - oliën uit de blog

Blends: Thinker

Extra's: de perfecte bureau diffuser: apple diffuser

 

4. Bevordert een meer rustgevende slaap

Slaap is van essentieel belang voor ons lichaam en geest, omdat het ons helpt herstellen en tot rust te komen. Gedurende de slaap ontspannen de spieren die overdag actief zijn geweest, en worden alle indrukken van de dag verwerkt. Tijdens de slaap produceert ons lichaam ook nieuwe cellen en afweerstoffen. Onze hartslag, ademhaling, hersengolven en bewustzijn vertragen, en de productie van urine en speeksel neemt af. Hoewel de hersenen nog steeds actief zijn en de hartspier nooit rust, kost ook het dromen energie.

Goede slaap is dus essentieel, aangezien we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen. Spijtig genoeg ervaren veel mensen (meer en meer, jonger en jonger) slaapproblemen, wat kan leiden tot frustratie, angst, concentratieproblemen, lichamelijke spanningen, enzovoort.

Essentiële oliën kunnen kunnen helpen je nachtrust te ondersteunen en je in een diepe, ontspannende slaap te brengen. Het verstuiven van essentiële oliën kan een kalmerende omgeving creëren en een meer rustgevende slaap bevorderen. Lavendel is een populaire keuze voor ontspanning, maar je kunt ook onderstaande EO's proberen:

Enkelvoudige oliën: Echte Lavendel - Cederhout - Roomse Kamille - Kopal/Copaiba - Wierook - Zoete Sinaas - Vetiver

Blends: Serenity - Adaptiv - Peace - Air - Balance

Extra's: Bio Slaap thee - Shoti Maa Dreamland infusieDormiton - Wilde Passiebloem - Somnizen - BIO'SLAAP GAMMA (mondspray, hoofdkussenspray & tinctuur)

 

5. Ondersteunt een gezond immuunsysteem

Het is al lange tijd bekend dat essentiële oliën effectief zijn in de bestrijding van bacteriën en schimmels. Recentelijk is er steeds meer bekend geworden over de actieve rol van essentiële oliën bij het verminderen van symptomen en verspreiding van bijvoorbeeld het influenza virus. Verschillende oliën blijken al in een vroeg stadium van het infectieproces het influenza virus te kunnen bestrijden (wanneer het virus nog probeert de gastcel over te nemen en zich te vermeerderen).

Tea tree olie (Melaleuca alternifolia) is een duidelijk antiviraal middel. Het remt het virus al in de eerste stadia, nog voordat het zich in de cel nestelt (Garozzo et al., 2009; Garozzo et al., 2011; Garozzo et al., 2013; Li et al., 2013). Uit onderzoek is gebleken dat bij het vernevelen van tea tree olie in een diffuser in een kleine, afgesloten ruimte, bijna alle influenza virussen binnen 10 minuten uit de lucht waren verdwenen. Na 15 minuten was er geen enkel virus meer detecteerbaar (Usachev, 2013). Ook eucalyptusolie (Eucalyptus polybractea) bereikte na 15 seconden verdamping in een diffuser een aantal van 0 virussen in de lucht na 15 minuten. 

Andere oliën hadden iets langer nodig, maar vertoonden allemaal een sterke vermindering van virale groei. Voorbeelden hiervan zijn kaneelblad (Cinnamomum zeylanicum), bergamot (Citrus bergamia), lemongrass (Cymbopogon flexuosus), eucalyptus (Eucalyptus globulus) en tijm (Thymus vulgaris). (Stichting Aromatherapie)

Essentiële oliën zijn dus geweldige bondgenoten tijdens de winterepidemie om onze immuniteit te stimuleren en seizoensgebonden kwaaltjes te voorkomen. Gebruik ze in je diffuser en op de huid om te voorkomen en te genezen.

Enkelvoudige oliën: OreganoTijm ct linalol - Exotische Basilicum - Bergbonenkruid - Cisteroos (topisch gebruik bij kinderziekten!) - Citroen - Citronella - Eucalyptus Radiata - Hyssop - Spijklavendel* - Niaouli - Palmarosa - Ravintsara - Tea Tree - Saro.

* Weerstand bevorderend badje: 10-15dr Spijklavendel + 1 el PO (ik pak altijd wat minder)

Bovenstaande oliën zijn een mix van omgevingsluchtreinigers en ter ontsmetting van de luchtwegen wat bijdraagt tot 'niet ziek worden' (zoals bij puntje 1).

Blends: On Guard (wintertopper!) 

Extra's: Als je een immuun stimulerende werking wenst kan je ze beter op de huid toepassen (bovenstaande EO's + Kruidnagel - Kaneel - Niaouli - Palmarosa - Echte Salie - Ravintsara - Tea Tree - Saro of door het nemen van een stoombadje (Laurier - Ravintsara - Tea Tree - Saro) of innemen in honing (niet voor kids).

 

6. Neutraliseert ongewenste geuren

Wist je dat de lucht in de meeste huizen vijf keer meer vervuild is dan de lucht buiten? Dit komt meestal door de schoonmaakproducten die worden gebruikt voor schoonmaken, wassen, hygiëne- en huidverzorgingsproducten, en zelfs kaarsen en luchtverfrissers. Crazy right?! (Onderaan dit artikel staat ook nog kort iets over dit onderwerp.) Daarom maak ik dus zo goed als alles zelf, ook schoonmaakproducten. Iedereen in het gezin heeft hier baat bij, zelfs de kat of hond.

Essentiële oliën zijn uitstekend geschikt om ongewenste geuren in je huis te neutraliseren (ik moet stiekem toegeven dat de Kerstmagie Sfeerspray hier dichtbij de kattenbak staat voor als Karma een grote boodschap heeft gedaan, ik wacht wel tot ze uit de buurt is vooraleer ik spray).

Enkelvoudige oliën: Citrus essentiële oliën - Pepermunt - Eucalyptus Globulus.

Blends: Purify - Citrus Bliss - Geurverdrijver Citrus

Extra's: Baking Soda met enkele druppeltjes EO erin en in je vuilbak strooien, in een potje in je ijskast zetten om geuren op te nemen, over je tapijt of matras strooien + laten inwerken en stofzuigen, ...

 

7. Geeft energie aan geest en lichaam

Wanneer je een boost nodig hebt of 's morgens niet uit bed geraakt, kunnen essentiële oliën je beste bondgenoot zijn. Oliën uit de muntfamilie, zoals pepermunt, staan bekend om hun energieke eigenschappen. Het verstuiven, inhaleren of aanbrengen van pepermunt kan je brein activeren en je alertheid verhogen.

Maak je eigen 'Super Munt' blend met verschillende muntsoorten, zoals bijvoorbeeld pepermunt, Japanse munt, bergamotmunt en groene munt.

 Enkelvoudige oliën: Dennenoliën zoals zwarte spar, cipres, jeneverbes, grove den,  ... - Citrusoliën - Muntoliën (pepermunt, ...) - Rozemarijn ct verbenon 

Blends: Frisse Lucht - Citrus Bliss - Air - Ademhaling - Ademhaling spray

Extra's: Theetje voor Vitaliteit met Kurkuma - Purity Flame - Life on Wings -  kolom hieronder:

Bergamot energiegevend
Kaneel boost je energie
Eucalyptus  stimuleert de hersenen en verbetert energiepeil
Gember (wortel) energiegevend
Pompelmoes boost je energie
Jeneverbes verbetert energiepeil
Limoen verbetert humeur en stimuleert creativiteit
Citroengras stimuleert de zintuigen
Grove Den geeft energie boost
Zoete Sinaas verbetert humeur

 

8. Mood booster

De moleculen van EO's kunnen de hersenen bereiken en een effect uitoefenen via twee onderscheidende routes, namelijk het reuksysteem en het ademhalingssysteem.Wanneer we de oliën inademen, kunnen de moleculen direct in ons reukorgaan (slijmvlies) werken of in onze luchtwegen terechtkomen. Deze twee manieren van afleveren suggereren verschillende manieren waarop de oliën in ons lichaam werken. Verschillende reacties zouden worden geactiveerd, zoals verhoogde neurogenese (stimulatie nieuwe zenuwcellen), regulatie van hormonale niveaus, activering van verschillende hersengebieden en veranderingen in bloed-biochemie, die uiteindelijk zowel stemming als emotie beïnvloeden. (PubMed)

Studies hebben aangetoond dat bepaalde oliën de serotoninespiegels in de hersenen kunnen verhogen, wat resulteert in gevoelens van geluk en welzijn. Citrus essentiële oliën zijn in het bijzonder effectief op dit gebied.

Essentiële oliën zijn een geweldige ondersteuning voor ons emotioneel evenwicht niet enkel op gebied van geluk en blijheid maar ze helpen ook bij angst, depressie, boosheid, verdriet, ...  

Enkelvoudige oliën: afhankelijk van je humeur/mood, emoties, ... 

Blends: Citrus Bliss - Emotieblends  - afhankelijk van je humeur/mood, emoties, ... 

Extra's: Chakra theetjes, eentje voor elke chakra  - Ontspanningsmelange van Ladrôme - Emotional Detox van Shotimaa

 

9. Natuurlijke insectenwerende middelen

Om insecten effectief af te weren, kan het verstuiven van bepaalde essentiële oliën zeer nuttig zijn. We kunnen ons het beste beschermen tegen muggen en andere insecten door gebruik te maken van oliën die een preventieve werking hebben waardoor ons front beschermd blijft. Indien het toch te laat is en we gestoken zijn kunnen dezelfde EO's gebruikt worden te verzorgen. Meer handige tips en informatie over muggen, insecten, beten en verzorgen, ... in ons e-book: Summer Essentials - Kidsproof editie waarin je voor een klein prijsje (€ 7,99) tonnen info en DIY recepten krijgt. 

Ik gebruik ook graag essentiële oliën op mijn binnen- en buitenplanten om ongewenste insecten en plagen af te weren. Het beste aan het gebruik van essentiële oliën om al die 'stoute' beestjes af te weren, is dat de essentiële oliën de insecten niet zullen doden, maar ze zullen afstoten. Enkele voorbeelden hiervan: pepermunt, citronella, tijm, eucalyptus, rozemarijn, tea tree, ...

Enkelvoudige oliën: Citronella - Citroeneucalyptus - Roosgeranium - Atlasceder 

Blends: Terrashield

Extra's: Spinnen vinden pepermunt niet leuk!

 

10. Bevordert ontspanning en stressverlichting

Ten slotte worden essentiële oliën algemeen erkend om hun vermogen om ontspanning te bevorderen en stressverlichting te bieden. Ze hebben een rustgevend aroma dat helpt bij het verminderen van stress, angst, spanning, slecht humeur, mentale vermoeidheid en bij het reguleren van de emoties.

Er zijn een hoop oliën die in aanmerking komen, hier zijn er enkele:

Enkelvoudige oliën: Echte Lavendel - Roomse Kamille - Kopal/Copaiba - Wierook - Zoete Sinaas - Vetiver - Bittere sinaasappel - Bergamot - Hyssop - Mandarijn - Marjolein - Palmarosa - Ravintsara - Ylang ylang - Patchouli

Blends: Serenity - Adaptiv - Peace  - Balance - Yoga set 

Extra's:

Tea time met Unwind - Ontspanning - Touch the ground - Joyful silence 

Me time met Guasha's - Plantaardige basisoliën voor je lichaam, gelaat en haar.

 

En dan nu... CHOOSE EN DIFFUSE.

----

De essentiële oliën die in dit artikel besproken werden zijn gekozen in functie van hun werking als ze verstoven worden. Er zijn bijvoorbeeld nog essentiële oliën goed voor het 'ademhalingsstelsel' maar werken beter als de worden aangebracht op de huid. 

Check de tab 'therapeutisch doel' op de homepage om doelgerichter te kiezen. 
----
Als je graag je levensstijl wil veranderen en je thuis eens met een natuurlijke blik wil bekijken zonder parfums, synthetische aroma's, giftige stoffen en #nofilter maar weet je niet waar te beginnen? Of misschien wil je graag je selfcare ritueel to the next level brengen en ben je opzoek naar nieuwe recepten voor je huidverzorging, haarverzorging en natuurlijke parfums (rollerblends)?
WE'VE GOT YOU! 
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en wordt op de hoogte gebracht van nieuwtjes zoals blogs, producten en vergeet ons zeker niet te volgen op de socials voor diffuserblend ideas, reels, receptjes, ... (Insta & Facebook)
Wil je graag een vraag stellen of heb je een interessant blog onderwerp idee, wacht niet en just ask. Ik pluis je vraag helemaal uit en antwoord met veel liefde en plezier. 
Liefs, 
Lisa  
Terug naar blog