Veilig oliën aankopen

De vraag is waar moet je beginnen met kijken?  Zijn de oliën die je al in huis hebt wel “oké” om te verspreiden?

Een olie koop je omdat de geur, het aroma en de werking je aanspreken. Volgens deze werking of eigenschappen bepalen we ons doel (bijvoorbeeld antibacteriële extracten bij seizoenswisselingen of verzachtende extracten voor na het sporten).

Van zodra je weet wat je wil en nodig hebt gaan we over tot aankoop. Kies bewust je winkel of webshop en het merk dat ze verkopen want de aanduiding “100% natuurlijk”, “pure oliën”, “biologisch” wil niets zeggen. Er kunnen alsnog vulmiddelen zoals basisolie of alcohol in zitten, pesticide restanten en/of een toevoeging van synthetische geurstoffen bevatten.

Ook wil ik even vermelden dat een geurolie een volledig synthetische olie is, namaak, met een negatieve impact op je gezondheid en lichaam. Omdat je lichaam zich van nature uit beschermt tegen indringers, in dit geval chemische en toxische stoffen, kan het zijn dat je na inademing van deze stoffen moet hoesten, hoofdpijn krijgt, misselijk wordt of je slecht zal voelen. Daarom probeer ik synthetische geuren zoveel mogelijk, stap voor stap te bannen uit mijn leven. Want het zit in alles (wasmiddel- en verzachter, verzorgingsproducten, babyproducten, schoonmaakmiddelen, parfums, zeep, …).

Lees dus goed je labels vooraleer je iets koopt en denk aan onderstaande productinformatie checklist:

PRODUCTINFORMATIE

  • De botanische identiteit: de volledige Latijnse benaming van de plant, dit om fouten te vermijden.
  • Het chemotype: Het chemotype (CT) benoemt een molecule die dominant aanwezig is in de essentiële olie en die (in sommige gevallen) aan het extract specifieke eigenschappen verleent. Dit wordt aan de naam van een extract toegevoegd indien de essentiële oliën van een bepaalde botanische soort sterke variaties in chemische samenstelling vertoont, waarbij elke variant een verschillend bestanddeel in hoge concentratie bevat (en dus andere eigenschappen heeft).
  • Het plantdeel dat gebruikt werd voor de extractie of het ontwikkelingsstadium van de plant. Vaak gebruikte plantdelen zijn: vruchtschil (Citrus), blad, bloem, schors, wortel, zaad …
  • De extractiemethode: stoomdistillatie, koude persing, solventextractie … De extractie gebeurd in de meeste gevallen door stoomdistillatie, door koude persing of met een solvent. Extractie via stoomdistillatie levert een essentiële olie en een hydrolaat; extractie via koude persing levert een extract (Frans: essence); extractie met een solvent levert een absolue (uit het Frans; Engels: absolute).
  • De geografische afkomst (het land van oorsprong): de biotoop beïnvloedt immers de biochemische samenstelling van de plant. Door onder meer variaties in het klimaat, de samenstelling van de bodem, het aantal zonuren en de hoogte waarop de plant gedijt zullen bepaalde biochemische processen versterken en andere afzwakken, waardoor de biochemische samenstelling van de essentiële olie variabel is.
  • En als laatste kijk of het etiket het lotnummer Met dit lotnummer kan je bij de leverancier terecht voor inzage in de analysefiche bij bijvoorbeeld twijfel over de biochemische samenstelling.

NATUUR

Als je flesje bovenstaande informatie bevat kan je al eens opgelucht ademhalen maar hoe zit dat met ons geweten tov ‘de natuur’?

Wereldwijd worden oliehoudende en aromatische planten geteeld voor de productie van kostbare essentiële oliën. Je hebt voor 1liter rozen essentiële olie 4000 kg rozenblaadjes nodig en voor 1liter lavendelolie 150 kg bloeiende lavendeltoppen. Kan je u voorstellen hoeveel planten er nodig zijn geweest voor die flesjes in onze kast?

Daarom is het belangrijk dat teelt en oogst op een natuurlijke, duurzame, respectvolle (ivm bedreigde plantensoorten) en biologische manier gebeurd met oog op het ecologisch aspect.

PRIJS

Niets om van achterover te vallen. De benodigde hoeveelheid plantendelen per liter en vraag/aanbod van de markt is prijsbepalend. De vaakst gebruikte oliën, te vinden als 2/5/10/15 ml, kosten je tussen de 50 cent en 5 euro per milliliter.

Let op als oliën verkocht worden aan ongeveer dezelfde prijs weet je al dat het niet pluis is… Als je een essential oil giftbox met 20 flesjes kan kopen voor 34.95 euro moeten er ook al belletjes gaan rinkelen (komt op 1.75€/flesje). Om je een idee te geven: Echte lavendel komt op 7.95 € en Wierook 10.50 € per stuk, beide oliën zitten standaard in die pakketjes al dan niet incl. verstuiver… Gebruik je gezond verstand is het enige dat ik kan zeggen.

Zie zo, nu kunnen jullie zelf veilig aan de slag met het kiezen van je essentiële olie. Je kan je ook al dit werk besparen en gaan voor oliën van Ladrôme Laboratoire en doTERRA.   Deze voldoen aan mijn vereisten, geloof me ik heb de research gedaan, maar laat het jou niet tegenhouden om zelf ook op zoek te gaan naar je eigen favoriet merk. Geen zin in? Dan zit je hier toch safe. 

Als je vragen hebt hierover neem dan even contact op via Contact – Moonalisas.

Succes en choose wisely!

 Liefs, 

Lisa

 

Disclaimer

Deze website geeft geen medisch advies. Alle informatie (tekst, afbeeldingen, ander materiaal) op de website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Dit is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Vraag altijd advies aan je arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.

Terug naar blog