Veilig gebruik essentiële oliën

Nu je weet wat een essentiële olie is en waar essentiële oliën vandaan komen, is het tijd om te leren hoe je ze kunt gebruiken. Je hoeft geen expert te zijn om te kunnen genieten van de vele voordelen van essentiële oliën. Het enige dat je nodig hebt is een basiskennis over hoe je veilig en eenvoudig essentiële oliën kunt gebruiken tijdens jouw dagelijkse routine.

Ik hoop zoveel mogelijk informatie hier beschikbaar te stellen maar als je toch nog met een vraag zit, stel deze gerust.

Je kan EO’s op 3 manieren gebruiken: aromatisch (olfactorisch), topisch (cutaan) en intern.

Aromatisch

Aromatisch wilt zeggen via onze geurreceptoren in de neus (diffusen, ruiken aan het flesje, kommetje maken met de handen, …).

De waarneming van bestanddelen van plantenextracten door de reukreceptoren in onze reukorganen heeft de meest directe werking op het menselijk lichaam.

 • Directe inhalatie: EO’s worden rechtstreeks geïnhaleerd dmv enkele druppels op een zakdoek/kussensloop, DIY inhaler of door meteen aan het flesje te ruiken. (niet geschikt voor alle oliën)
 • Indirecte inhalatie: dmv verdamping/verstuiving/diffusen

Richtlijnen:

Zakdoek: 1 tot 5 druppels

Stomen: volwassenen 1 tot 5 druppels in heet water, kinderen 1 tot 2 druppels. (de handdoek altijd onder de ogen houden)

Verstuiven: 5 tot 20 druppels (afhankelijk van de grootte van de ruimte en de inhoud van je verstuiver)

Geurblokje: 6 tot 10 druppels

 Als we in contact komen met een geur kunnen we de waarneming via onze neus niet uitschakelen en maar goed ook want dit is onze overlevingsstrategie. Denk maar aan de hesp in de frigo die er al een beetje te lang ligt, we ruiken meteen dat er iets niet pluis is bij het openen van de deur.

Als we een verdachte of schadelijke geur detecteren zorgt dit voor een onmiddelijke, onvermijdelijke reactie. Denk maar aan de uitdrukking ‘daar hangt een geurtje/luchtje aan’. In het geval van de hesp trek je u neus op en weet je meteen wat niet te eten.

Topisch

Topisch of cutaan gebruik wil zeggen dat we het (verdund) gaan smeren op de huid met bijvoorbeeld een roller, als massage olie, spray, badolie of in je verzorgingsproducten verwerken.

 Richtlijnen:

Lokale toediening: 100 tot 200 druppels in 100 ml basisolie/draagolie/plantaardige olie PO (10% verdunning)

Massage: 20 druppels in 100 ml basisolie (1% verdunning)

Intense massage: max 40 druppels in 100 ml basisolie (2% verdunning)

Kinderen tot 3 jaar: 10 druppels in 100 ml basisolie (0.5% verdunning)

Kinderen tot 12 jaar en kwetsbare groepen*: 20 druppels in 100 ml basisolie (1% verdunning)

*Kwetsbare groepen zijn afhankelijk van de gebruikte olie: niet alle oliën zijn geschikt bij borstkanker, nierpatiënten of diabetici. Belangrijk is om steeds de veiligheidsvoorschriften te bekijken. Ook bij oudere mensen of een verzwakte weerstand is een lagere dosering aanbevolen.

Bad (vol):

 • Volwassenen 10 tot 15 druppels in 10 ml emulgator
 • Kinderen tot 3 jaar 1 druppel in 2.5 ml emulgator per 20 liter water
 • Kinderen tot 12 jaar en kwetsbare groepen max 10 druppels in 10 ml emulgator.

Voetenbad: 5 druppels in 10 ml emulgator.

Kompres: katoenendoek geweekt in koud of lauwwarm water (afhankelijk van het doel en de olie) met 3 tot 5 druppels per dl water. (1000 ml = 10 dl = 1l)

Intern

Intern gebruik van EO’s is een discussiepunt, voor sommige is het vanzelfsprekend en voor andere niet. Het is dus je eigen keuze om dit bewust wel te doen en je hierover te informeren. Onbewust nemen het dagelijks in zonder erbij stil te staan: ze worden vaak gebruikt in de voedingsindustrie als reukstoffen en smaakmakers (kauwgom, snoep en gebak,…) en in medicijnen om vieze smaken aangenaam te maken. Ook in onze verzorgingsproducten zitten ze omwille van hun medicinale eigenschappen (mondwater, antiluizenshampoo) en geurende eigenschappen (gezichtscrèmes en lotions). Door het absorberend vermogen van de huid nemen we deze ook op.

Als je dus weet wat je doet kan je ze gebruiken als voedingssupplement om je gezondheid te ondersteunen maar dus niet zonder gevaar. Gebruik hiervoor enkel gecertificeerde oliën! Niet elke olie is geschikt als inname en het verschilt van merk tot merk.

Hoe werkt het juist?

Bij rechtstreekse inname komen essentiële oliën meteen in de bloedbaan terecht via onze spijvertering en worden zo door het hele lichaam getransporteerd naar onze organen alsook de hersenen. Daarna worden de oliën gemetaboliseerd door de lever (zoals alle dingen die we consumeren) en andere organen en worden vervolgens uitgescheiden.

Onrechtstreekse inname heeft als voordeel dat de capsule pas oplost in de dunne darm en de stoffen zo onaangetast (door maagsappen) in de bloedbaan komen.

Door misbruik of door onvoorzichtigheid van de gebruiker kunnen stoffen die niet afgebroken worden blijven opstapelen met schade tot gevolg. Lees daarom ALTIJD aandachtig het etiket en informeer jezelf.

Waarom zouden we het doen?

 • Om het immuunsysteem en zijn werking te ondersteunen aangezien dit ons primair verdedigingsmechanisme is tegen gevaren van buitenaf.
 • Om het ademhalingsstelsel te ondersteunen of een gevoel van vrije ademhaling te bevorderen.
 • Om ons te beschermen tegen schade door vrije radicalen door antioxidanten op te nemen. Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die aangemaakt worden als het lichaam voedsel afbreekt of blootgesteld wordt aan tabaksrook en straling. Ze richten schade aan je cellen eenmaal in het lichaam. De antioxidanten in bepaalde EO’s kunnen je cellen helpen beschermen.
 • Om ons bij te staan in het spijsverteringsproces en bij andere ongemakken zoals indigestie en maagklachten.
 • Om ons cardiovasculair systeem te ondersteunen dat zorgt voor transport van zuurstof, afval- en voedingsstoffen via het bloed doorheen het lichaam.
 • Om ons lichaam te detoxen (reinigen en vernieuwen).
 • Om het zenuwstelsel te ondersteunen of kalmeren, dit naast een goede nachtrust, juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging.

 

Richtlijnen:

Rechtstreekse inname:

 • enkele druppels onder de tong (zoals aangegeven op het flesje of bij de aanbeveling)
 • oplossing in een vloeistof (water, thee, honing, melk, …)
 • gebruik in de keuken (vooral kruiden EO’s: bijvoorbeeld 1 druppeltje oregano bij de spaghettisaus of via tandenstoker* methode.

*tandenstoker methode: je steekt een tandenstoker in de druppelaar van je flesje, deze neemt het op en dan draai je het door je gerecht. Sommige oliën zijn zo ‘straf’ dat dit volstaat.  

 

 Onrechtstreekse inname:

(veggie) capsule: maak je eigen DIY capsules of koop (betrouwbare) kant en klare capsules of softgels

neutraal tablet: druppel hier je EO op

 

 

 

PS: gecombineerd gebruik van de 3 methoden heeft meer effect dan bijvoorbeeld enkel topisch/aromatisch/intern. 

 

 Lees deze blog om te leren HOE je een olie kiest als je er al in huis hebt en zo niet kan deze blog je verder helpen bij het bepalen van de kwaliteit van essentiële oliën en je aankoop. 

 

Liefs, Lisa

 

 

Disclaimer

Deze website geeft geen medisch advies. Alle informatie (tekst, afbeeldingen, ander materiaal) op de website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Dit is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Vraag altijd advies aan je arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.